Våxtorps bibliotek blir meröppet.
Våxtorps bibliotek blir meröppet. Bild: Evelina Gunnarsson

Meröppet på bibliotek kostar 1,2 miljoner

Det beräknas kosta 1,2 miljoner för att anpassa bibliotekslokalerna i Våxtorp och Knäred så att meröppet kan dra igång.

ANNONS
LocationVåxtorp, Knäred||

Biblioteken i Knäred och Våxtorp ska få så kallat meröppet där låntagare kan registrera sig och sedan använda biblioteket även när det inte är bemannat. För att det ska bli verklighet behöver bland annat larm och passagesystem åtgärdas.

Enligt en förstudie från Kommunfastigheter beräknas kostnaderna i Våxtorp uppgå till 200 000 kronor medan det i Knäred beräknas att kosta en miljon kronor att anpassa den nya lokalen på Smedjebacken som biblioteket ska flytta till. Kommunens hyra blir 36 000 kronor per år.

– Utifrån att det blir den här kostnaden så ser jag den som rimlig, säger verksamhetschef Andreas Meimermondt.

ANNONS

Meröppet på biblioteken i april

Meimermondt kan inte säga säkert, men hoppas att meröppet kan bli verklighet i april 2021. Då hoppas han att biblioteken kan bli mer av en mötesplats.

– En plats där man kan både lämna och låna böcker men också utföra andra funktioner. Det kan till exempel vara föreningar på föreningsmöten, möjligheter att komma åt databaser och olika former av tjänster, säger Andreas Meimermondt.

Han tar också upp samhällsservice som inte annars finns i Knäred och Våxtorp. Det kan vara kontakt med medborgarservice via bildskärm, samarbete med företag som sysslar med leveranser och utlämningsmöjligheter, att låna teknik eller skapa ett samarbete med fritidsbanken. Nu ska ärendet vidare till kommunstyrelsen.

LÄS MER:Två bibliotek blir kvar – Veinge riskerar att mista sitt

LÄS MER:Knäreds bibliotek kan behöva flyttas

LÄS MER:Meröppna bibliotek kan öppna i september

LÄS MER:Biblioteket inför självbetjäning till våren

LÄS MER:Klart: biblioteket läggs ner i år

ANNONS