Mellbystrands livs på Kustvägen i Mellbystrand har funnits här de senaste tolv åren. På torsdagen stängdes butiken.
Mellbystrands livs på Kustvägen i Mellbystrand har funnits här de senaste tolv åren. På torsdagen stängdes butiken. Bild: Jonatan Gernes

Mellbystrands livs har stängt

Mellbystrands livs har lagt ned. Fastigheten är såld och ägaren flyttar till Småland.

ANNONS
LocationMellbystrand||

– Det är stängt och avvecklat från och med i dag, säger Anders Petersson när HP ringer på torsdagen för att se hur det går att sälja butiken.

Sedan i våras har han och hustrun letat efter en köpare till fastigheten som består både av bostadshus och butikslokal. Fastigheten är visserligen såld nu, men de nya ägarna kommer inte att öppna upp butiken i nuläget.

– De har inte bestämt sig till 100 procent, men det blir i alla fall inget nu, så nu är butiken nedlagd, säger Anders som har drivit närbutiken i tolv år.

Han har hållit öppet fram till stängning och haft utförsäljning av återstående varor.

ANNONS

Hur känns detta?

– Lite tragiskt, men så är det i livet. Så här blir det ibland. Det är också lite tragiskt för Mellbystrandsborna att här inte finns något matbutik. Men ärligt så är det också så att det har handlats mindre och mindre i butiken för varje år. Det är färre turister så volymerna har sjunkit.

Det var när Anders Petersson och hustrun inte fick fortsatt tillstånd att sälja tobak i butiken i våras, som han kände på sig att han skulle tvingas stänga.

– Det sa jag redan då. Utan tobaksförsäljning så bär det sig inte. Folk handlar lite bröd, mjölk, frysvaror och godis, men det räcker inte.

Anders Petersson menar att det ena hänger ihop med det andra.

– Det är inget utbud i Mellbystrand längre. Det är inte alls som förr. Turisterna kommer inte tillbaka när de märker att här knappt finns några restauranger, lekplatser eller någonstans att fika. Det kanske var fel på vårt sortiment, jag vet inte, men det är upp till Mellbystrandsborna också att handla om de vill ha någon butik här, tycker Anders.

De flesta kanske storhandlar på Ica Maxi?

– Ja och det förstår jag, men folk måste handla här också om det ska fungera att driva en närbutik.

ANNONS

Anders Petersson och hustrun har bott i Mellbystrand i samma hus som butiken. Men nu blir det flytt till Småland. Anders är i pensionsåldern och bekymrar sig inte för framtiden.

– Nej, detta rör inte mig på det sättet. Jag är 62 år och kan sluta jobba nu. Det ska bli rätt skönt att flytta till Småland. Jag har förberett där så att jag kan hålla på med snickeri som hobby.

Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Närbutik får inte sälja tobak – lägger ner

ANNONS