”Det är konstigt att de som enligt vår mening gör fel ska sitta på dubbla stolar och granska sig själva”, säger Karl-Fredrik Klinker (MED).
”Det är konstigt att de som enligt vår mening gör fel ska sitta på dubbla stolar och granska sig själva”, säger Karl-Fredrik Klinker (MED). Bild: Jonatan Gernes

MED:s anklagelser om jäv föll platt i rätten

Medborgerlig samling anklagade kommunstyrelsen för jäv. Men partiet förlorade i förvaltningsrätten.
– Det är någon juridisk spetsfundighet, säger Karl-Fredrik Klinker (MED).

ANNONS
LocationLaholm|
|

Det är fel att ledande politiker får granska sig själva. Det anser MED-politikerna Karl-Fredrik Klinker och Martin Lönnstam, men utan att nå framgång med lagboken.

I mars fick deras kritiska motion om den så kallade mörkläggningsskandalen i Laholm avslag.

Utan upphandling

I motionen krävde de en utredning av hur kommunstyrelsen hanterat resecentrum och infarten till Ahlatippen. Arbeten för mångmiljonbelopp utfördes där utan upphandling.

Den nedröstade motionen skrevs av Karl-Fredrik Klinker och Martin Lönnstam (MED). De begärde en så kallad laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut, men förlorade i förvaltningsrätten.
Den nedröstade motionen skrevs av Karl-Fredrik Klinker och Martin Lönnstam (MED). De begärde en så kallad laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut, men förlorade i förvaltningsrätten. Bild: arkiv

Motionen röstades ned av kommunfullmäktige. Frågan var om beslutet gick rätt till.

Nej, tyckte MED. Det var jäv, eftersom kommunstyrelsen fick skriva svaret och politiker därifrån deltog vid omröstningen i fullmäktige.

Även om det inte skulle vara juridiskt fel så gör de politiskt, etiskt och moraliskt en jättegroda.

Ja, säger nu Förvaltningsrätten i Göteborg. Kommunstyrelsen ska alltid få ha ett ord med i laget när ärenden bereds, enligt kommunallagen. Och dessutom framgår det inte vilka ledamöter som partiet anser skulle ha varit jäviga eller varför.

ANNONS

Dubbla stolar

MED har inte på någon punkt visat att beslutet inte kommit till i laga ordning, anser domstolen och avslår överklagandet.

Karl-Fredrik Klinker säger att han ännu inte hunnit sätta sig in ordentligt i domen.

– Rent allmänt tycker jag att det är konstigt att de som enligt vår mening gör fel ska sitta på dubbla stolar och granska sig själva. Även om det inte skulle vara juridiskt fel så gör de politiskt, etiskt och moraliskt en jättegroda, säger han.

Partiet ska ta juridisk hjälp innan de tar ställning till att överklaga domen.

LÄS MER:MED klagar på jäv när partiets motion fick avslag

LÄS MER:Politiker sopade skandal under mattan

ANNONS