I jobbet stöter Malin och Jeanette Poulsen då och då på människor som är hotfulla och arga. Därför tycker de att det hade varit tryggt att ha kameraövervakning.
I jobbet stöter Malin och Jeanette Poulsen då och då på människor som är hotfulla och arga. Därför tycker de att det hade varit tryggt att ha kameraövervakning. Bild: Evelina Gunnarsson

Medborgarservice ansöker om kameraövervakning

Ett hårdare samhällsklimat gör att kommunens medborgarservice önskar kameraövervakning på sin arbetsplats.

ANNONS
LocationLaholm||

För ett år sedan väcktes frågan om kameraövervakning hos medarbetarna på kommunens medborgarservice. Ett hårdare klimat ute i samhället ligger bakom tankarna hos medarbetarna som tar emot och hjälper kommuninvånarna.

– Det är ökade påtryckningar, vi är rätt utsatta här. Folk häver ur sig saker och uttrycker sig hotfullt. De kan uttrycka sitt missnöje om de har fått ett negativt besked eller en felaktig faktura, säger Malin Poulsen, samhällsvägledare på medborgarservice.

Är det några speciella händelser som föranlett detta?

– Nej inga specifika. Det är väl mer känslan, att man känner sig utsatt. Folk kan komma in och vara högljudda och förbannade. Det är en hård attityd och många kräver att kommunen ska veta och ta hand om allt, säger Malin Poulsen.

ANNONS

Klartecken för ansökan

Fem personer arbetar på medborgarservice och sedan i mars sitter hälften av dem i gamla polishuset. Att det är färre personer i stadshuset gör att otryggheten ökar.

– Ju fler man är desto tryggare är man. När vi inte är så många är man mer sårbar, säger Malin Poulsen.

På sitt senaste möte gav kommunstyrelsen klartecken för att kunna ta ett steg i rätt riktning - att göra en ansökan om övervakning hos Datainspektionen. Tanken är att kamerorna ska vara kopplade till larmknappen och gå igång om någon trycker på kanppen.

I dag finns ett larm som personalen kan använda om en obehaglig situation skulle uppstå. Än så länge har det inte behövts.

Biblioteket finns nära

– Peppar, peppar. Det är den egna känslan som får styra. Vi har ju biblioteket här om vi behöver ropa på hjälp, säger Malin Polusen.

Kan ni känna oro i bland?

– Ja det kan man. Just när man vet att man är själv här, säger Malin Poulsen.

– Har det varit någon gång det har varit något så har jag kallat på en kollega. Det är mycket folk här inne, folk som uppehåller sig vid toaletterna, säger Jeanette Poulsen.

LÄS MER:Ny app gör det enklare att anmäla brister

ANNONS