”Köp, bruk och innehav av narkotika för eget bruk ska avkriminaliseras.” Det anser Medborgerlig samling enligt det digra partiprogram som rikspartiet lagt fram inför valet.
Det är inte bara köp av narkotika som partiet vill legalisera. MED vill också ”verka för att sexköp avkriminaliseras”.
Men partiföreträdarna i Laholm går emot sin riksorganisation på de här punkterna.
”Fel väg att gå”
– Vi har diskuterat det väldigt hårt på partistämman och det fanns skilda meningar. Det finns några som är väldigt ... ungliberala. Men vi tar starkt avstånd från det i Laholm, säger Karl-Fredrik Klinker om narkotikafrågan.
Detsamma anser han om sexköpen.
– Det har vi också kraftigt vänt oss mot. Men det finns en poäng, lagen har slagit fel. Det har blivit en mörkare hantering och folk utnyttjas ännu värre. Men vi tror att det som stämman beslutade är fel väg att gå. Vi i Laholm har skriftligen protesterat mot det.
Koncentrerar sig på Laholm
MED går också till riksdagsval på att avskaffa såväl lagen om hets mot folkgrupp som krav på jämställdhetsintegrering ”i förordningar och regleringsbrev till myndigheter”. På den sistnämnda punkten vill partiet lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, som arbetar för att jämställdhetspolitiken genomförs.
På de här punkterna i partiprogrammet medger Karl-Fredrik Klinker att han inte är helt inläst.
– Jag vet inte om jag riktigt fattar innebörden av det du läste upp. Naturligtvis ska man jobba för jämställdhet. Men det ska inte vara lagstadgat att det ska vara så eller så många av den sorten i den eller den styrelsen. Det ska vara de som är lämpligast, om det är hon eller han eller hen spelar ingen roll.
Lagen om hets mot folkgrupp ska avskaffas?
– Jag vet inte riktigt vad man menar med det. Man får läsa bakgrunden till förslagen. Och det har jag inte gjort. Vi koncentrerar oss mest på kommunen och dess problem. Därför lägger vi oss inte så mycket i rikspartiet och vad de jobbar för där, säger Karl-Fredrik Klinker.
Öppet för obstinata
– Vi är inte alls överens om allting. De är för liberala, tycker jag. Men det är det som är det fina i partiet – man får tycka annorlunda utan att bli hatad av sina kollegor, fortsätter han.
Klinker, tidigare M, startade MED:s avdelning i Laholm 2017. Det gjorde han tillsammans med två andra avhoppare: Mikael Kahlin (före detta M) och Martin Lönnstam (före detta C).
– Vi tyckte att det var ett parti som visade stor öppenhet för oliktänkande i samma parti. Vi fick ju inte vara med i vårt gamla moderparti för att vi var för obstinata. Då sökte vi en annan tillhörighet och kände att här (i MED) kunde vi nog platsa, säger Klinker och fortsätter:
– Till större delen har vi samma uppfattning. Det här med sexköp och narkotika kom in senare. Hade det varit på tapeten innan vette sjutton. Då hade vi nog hittat på ett lokalt parti.
Vill minska invandring
När jag läst på MED:s Facebook har jag känt att partiet står ganska nära SD. Vad tycker du?
– Vi lutar nog mer åt Moderathållet. Men mycket SD säger håller vi med om: ordning och reda, hårdare straff och minska invandringen. Vi har importerat brottslighet. Att man inte stramar åt invandringen ännu mer är för mig en gåta.
MED föreslår ett asylstopp?
– Det är kanske lite hårt. Jag skulle inte vilja säga att vi ska ha asylstopp.
Så står det i MED:s integrationspolitiska program.
– Ja, men så står det inte i Laholmsprogrammet.
Bort med SVT
MED vill också lägga ner SVT, SR (utom P1) och UR.
– Det håller vi med om. Det är så vänsterstyrt så det liknar ingenting.
Vad är det som är vänsterinriktat i Sveriges television?
– En hel hoper grejor. Jag kan inte rapa upp det här nu. Men oviljan att redovisa andra partiers varande och görande. Jag kan inte ge exempel just nu. Men det är helt galet. Det borde vara självfinansierat.
MED ställer upp i såväl riksdagsvalet som i valet till 11 regioner och 64 kommuner, däribland Laholm och Region Halland.