Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl-Fredrik Klinker tyckte att den nya organisationen är utvecklad för att de anställda ska ha det så bra som möjligt men undrar - hur gynnar den medborgarna?  Bild: Henrik Williamsson
Karl-Fredrik Klinker tyckte att den nya organisationen är utvecklad för att de anställda ska ha det så bra som möjligt men undrar - hur gynnar den medborgarna? Bild: Henrik Williamsson

MED efterlyste nya organisationens nytta för laholmarna

Samtliga politiker i fullmäktige var eniga om att rösta igenom den nya förvaltningsorganisationen, utom Karl-Fredrik Klinker (MED) som efterlyste medborgarnyttan.

På kommunfullmäktige klubbades kommunens nya förvaltningsorganisation. Från och med 1 januari 2021 har kommunen fem nämnder där miljö- och byggnadsnämnden byter namn till samhällsbyggnadsnämnden och får utökade uppdrag som drift och räddningstjänst. Övriga nämnder behåller namn och uppdrag.

Under kommunfullmäktige ifrågasatte Karl-Fredrik Klinker (MED) hur den nya organisationen gynnar medborgarna.

– Den här är utvecklad för att anställda ska ha det så bra som möjligt. Men var kommer medborgarna in?

Bör genomarbetas mer

Han yrkade på återremiss för att utredningen skulle kunna genomarbetas igen med frågan om medborgaraspekten.

Roland Norrman (M) svarade att organisationen har flera fördelar. En samlad samhällsbyggnadsprocess blir mer effektiv och gynnar medborgaren. Omorganisationen kommer också leda till att kommunstyrelsen arbetar strategiskt på lång sikt istället för att släcka tillfälliga bränder som blir både dyrt och ställer till bekymmer.

Färre uppgifter för kommunstyrelsen

– Nu får vi tid att se över de andra nämnderna, det har varit svårt att få till det när vi hanterar fordon, mat och driftsfrågor, sade han.

Omställningen innebär att varje förvaltning nu ansvarar för sin personal, något som KS tidigare gjort. Men cheferna för respektive förvaltning anställs fortfarande av kommunstyrelsen.

Fullmäktige röstade ja till den nya organisationen men Karl-Fredrik Klinker reserverade sig mot beslutet.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här