Ängskulla i Veinge är en av förskolorna som mister sitt tillagningskök. Bilden togs när Ängskulla fyllde 50 år.
Ängskulla i Veinge är en av förskolorna som mister sitt tillagningskök. Bilden togs när Ängskulla fyllde 50 år. Bild: Evelina Gunnarsson

Matlagning skrotas på gamla förskolor

De gamla förskolorna Grönkulla och Ängskulla kommer inte längre att kunna laga sin egen mat. Uttjänt ventilation lägger hinder i vägen.

ANNONS
LocationLaholm, Veinge||

Grönkulla ligger vid LP Hanssons väg i Laholm. Ängskulla är belägen vid Veingeskolan.

Båda förskolorna byggdes ursprungligen på 1960-talet och båda dras i dag med bristande ventilation.

Sämst är det på Ängskulla. Där havererade storkökets ventilationsaggregat för ett år sedan. Just nu används olika provisoriska lösningar. Även på Grönkulla har ventilationsmaskinerna nått slutet på sin livslängd.

Plats till fläktar tas från tillagningsköken

För att kunna ordna fläktrum till nya ventilationsmaskiner krävs ytor. Ytor som just nu inte finns i någon av de båda förskolorna.

Tillbyggnader skulle bli dyrt och besvärligt, har Kommunfastigheter AB kommit fram till.

I stället blir lösningen att använda delar av de nuvarande tillagningsköken.

ANNONS

Då försvinner dock möjligheten att laga mat på stället. Förskolorna får i stället ha så kallade mottagningskök som serverar mat som lagats på annan ort.

Kommunstyrelsen har sagt ja till förslaget.

– Tanken är att vi ska ha tillagningskök i våra förskolor. Men i de här fallen var det möjligt att göra så, för att hålla liv i de här ”kullorna”, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Säkra funktionen i tio år

Åtgärderna ska betraktas som livstidsförlängningar av förskolorna. Kommunfastigheter menar att det är osäkert hur länge byggnaderna kommer att vara kvar. På det här sättet kan man ”säkra funktionerna för kanske tio år i stället för ett 30-årsperspektiv”, som bolaget uttrycker det.

Leena Lindeberg är måltidschef i Laholms kommun. Hon säger att hon hoppas att förändringen kan ske i år, men att inget datum ännu har satts.

Vad händer med personalen i de båda köken?

– Kockarna kommer att omplaceras till andra kök. Vi har ett stort behov av kockar i kommunen. Och i mottagningsköken kommer vi att ha köksbiträden, säger Leena Lindeberg.

LÄS MER:Förälder oroas över fuktlukt på förskola

LÄS MER:Omdiskuterad förskola läggs ner i år

LÄS MER:Förslaget: bygg ny förskola på Blåkulla

LÄS MER:Laholm kan få förskola med åtta avdelningar

ANNONS