Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Markägare vill bygga på grönområde i Mellbystrand

Det händer mycket i Mellbystrand. Flera exploatörer planerar för att bygga längs kusten. Markägare presenterar nu förslag om seniorbostäder på ett grönområde.

– Det är många som är intresserade av att flytta till kusten vid Mellbystrand. Jag får förfrågningar nästan varje vecka, både inom kommunen och från andra delar av landet, säger Mikael Kahlin som jobbar som säljare på LB Hus.

Projektet handlar om en exploatering av en grön yta där det idag är skog. Området ligger öster om Kustvägen strax söder om Rombergs väg.

– Det är mest sly och skog på området idag, och markägaren vill gärna se någon typ av bebyggelse på marken. Men kommunen har tidigare sagt nej till att stycka av den, säger Mikael Kahlin

Vill bygga något på fastigheten

Paret har i samråd med Kahlin tagit fram ett förslag med seniorboende där man planerar för att bygga på ca 20 procent av de 10 000 kvadratmeter som fastigheten består av. Kahlin var med och presenterade idén för beredningsutskottet i samhällsbyggnadsnämnden nyligen.

– I ett sådant här projekt är det skönt att involvera kommunen så att man vet om det är något man ska investera mer tid i eller inte, säger Kahlin.

Platsen är en skogsmark som idag inte är detaljplaneanlagt. Grönytorna i kommunens strandnära delar är en ofta stark diskussionsfråga eftersom de är planlagda som just grönområden och länsstyrelsen vill behålla dem så historiskt sett. I nuläget ser även kommunen en del hinder.

– Vi har sagt att det är locket på när det gäller dessa områden tills den fördjupade översiktsplanen är klar. Det är om vi kan få in frågan i den, säger Knut Slettengren och detta är något som även Kahlin nämner.

– Vi väntar in planen och att bygga någon typ av parhus som är anpassade för att kunna bo där längre upp i åldrarna är något som vi ser kunde passa då det inte finns den typen av boende i större utsträckning i området i dag, säger Kahlin.

Väntar in översiktsplan

Markägarna får alltså nu avvakta och se hur arbetet fortskrider innan de kan gå vidare. I mitten av fastigheten är planen att bygga en pergola, boulebana och grillplats och samtidigt skapa en genomfartsväg som underlättar för post och sophämtning.

– Vi pratar om en varsam exploatering med sunt förnuft, säger Kahlin.

– Vi ser positivt på att folk är engagerade i området. När de har en presentation och vill de såklart gärna att kommunen tar det i beaktande i planen, säger Knut Slettengren.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här