Sandigt. Delägarna i Tjärby skogsallmänning har i alla år fått ta sand till husbehov ur naturreservatet. Naturvårdsverket vill grusa de möjligheterna.
Sandigt. Delägarna i Tjärby skogsallmänning har i alla år fått ta sand till husbehov ur naturreservatet. Naturvårdsverket vill grusa de möjligheterna.

Markägare ska inte få ta sand ur reservat

Markägarna har fått ta sand ur Tjär­byskogen i alla tider. Nu vill Natur­vårds­verket sätta stopp för det.

ANNONS
|

1973 bildades naturreservatet Tjärby skog – ett skogsbevuxet sanddynsområde mellan Tjärby och Snapparp. Lantbrukare i närområdet samt kyrkan ingår i Tjärby skogsallmänning som äger marken.

I samband med att reservatet bildades för 40 år sedan gjordes en uppgörelse med länsstyrelsen om att markägarna fick fortsätta att ta sand till husbehov ur ett litet sandtag som hamnade inom reservatsgränserna.

De första 15 åren löpte överenskommelsen bara på. Men sedan 1988 har tillståndet krävt regelbunden förnyelse. För några veckor sedan utfärdade länsstyrelsen ett nytt sådant tillstånd som gäller för maximalt 25 kubikmeter per år de närmaste fem åren.

ANNONS

En ren formalitet. Trodde alla inblandade.

Att Naturvårdsverket nu överklagar tillståndet till mark- och miljödomstolen kommer som en överraskning för alla.

– Mig veterligen har det aldrig funnits några invändningar mot det här tidigare, säger Karin Hernborg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Det har aldrig varit några diskussioner om att vi inte skulle få förnyat tillstånd, säger Carl-Olof Andersson.

Han har varit ordförande för skogsallmänningen ända sedan reservatet bildades. Helt nyligen har han avgått från posten, men var involverad i tillståndsgivningen även den här gången.

Allmänningen har i dag 16 delägare i Tjärbytrakten.

– Förr när fler hade djur i stallarna användes sanden bland annat till att strö gångarna med, säger han.

Mest används den i dag vid markberedning i samband med byggnation. De 25 kubikmetrarna som markägarna har tillstånd att ta ut ur täkten per år når de sällan upp till, bedömer Carl-Olof Andersson.

Naturvårdsverket vill i nuläget inte gå närmare in på varför man väljer att överklaga den här gången, men aldrig tidigare. Myndigheten har hos mark- och miljödomstolen begärt anstånd med att utveckla grunderna till den 15 mars.

ANNONS
ANNONS