Märklig hantering. Markägaren Bo Göran Karén, till vänster, förstår inte varför arrendatorerna på Järvvägen ska betala för dagvattenledningarna.
Märklig hantering. Markägaren Bo Göran Karén, till vänster, förstår inte varför arrendatorerna på Järvvägen ska betala för dagvattenledningarna.

Markägare fick tillbaka dagvattenpengar

Markägaren Bo Göran Karén betalade för dagvattnet i hela sitt stugområde. Men kommunen skickade tillbaka pengarna. Sju år senare krävs i stället arrendatorerna på betalning.

ANNONS
|

HP berättade 23 maj om det nya va-bråket som seglat upp vid kusten. Det gäller de första dagvattenledningarna som grävdes ner 2009.

35 husägare på bland annat Järvvägen protesterar mot att de fått fakturor först nu 2016 –och till en taxa som höjts med 35 procent.

LBVA har medgett att det var en miss att inte ta betalt tidigare, men hävdar ändå att allt gått rätt till.

Enligt vattentjänstlagen blir kunderna betalningsskyldiga när informationen om ledningar och anslutningspunkter lämnas. Husägarna informerades i vintras.

<strong>Markägare. </strong>Bo Göran Karén. Bild: Jonatan Gernes
Markägare. Bo Göran Karén. Bild: Jonatan Gernes

Men en var informerad långt tidigare. Bo Göran Karén fick i mars 2009 fastighetskartor över det nya ledningsnätet och en räkning från Laholms kommun på 125 000 kronor för "del i utbyggnad av dräneringsledningar i Järvvägen m fl".

ANNONS

–Jag ville ta ansvar för min del och betalade. Sedan när jag frågade vad den andre markägaren fick betala sade kommunen: "Han betalade ingenting, och det behöver inte du heller", säger Bo Göran Karén.

Kommunen skickade tillbaka pengarna. Sedan hörde ingen i området någonting mer om saken.

–Jag fick uppfattningen att kommunen skulle stå för allt. Jag begriper inte varför de som har arrendetomter ska betala. Jag är delägare i en äldre ledning ut i havet och tyckte att det var helt okej att betala för detta också, säger Karén.

Beskedet från LBVA, som ärvt frågan från kommunen, är kort:

–Det är inte fastighetsägaren utan den som är abonnent hos oss som är betalningsskyldig, säger tf verksamhetschef Jan-Åke Hansson.

Läs även:Gräva dagvatten vid kusten tar 20 år till

ANNONS