Mannen ville inte visa upp sin bostad för kommunens biståndshandläggare. Nu nekas han ekonomiskt bistånd till hyra och bredband.
Mannen ville inte visa upp sin bostad för kommunens biståndshandläggare. Nu nekas han ekonomiskt bistånd till hyra och bredband. Bild: Henrik Williamsson

Man tros ljuga om bostad – nekas bidrag

Hans syster vill inte att främmande människor besöker bostaden. Så förklarade en laholmare som sökte socialbidrag varför han inte ville ha hem socialtjänsten på besök.

ANNONS
LocationLaholm||

Problemet är att Laholms kommun inte tror på att mannen bor på den uppgivna adressen.

35-åringen har sökt ekonomiskt bistånd från socialnämnden för att klara uppehälle, bredband och hyra. Han hävdar att han hyr bostad av sin syster på en ort i kommunen.

Misstänks bo på annan ort

Men handläggarna på socialtjänsten upptäckte att mannen vid ett flertal tillfällen har haft saker till försäljning, där varorna ska hämtas på en annan ort i kommunen.

När han blev ombedd att visa sin bostad för socialnämnden uppgav mannen att hans syster, tillika hyresvärd, inte vill att han tar dit folk.

Bidragsansökan fick avslag. Mannen överklagade. Kommunen ändrade sig angående uppehället, men stod fast vid att neka honom bistånd till hyra och bredband.

ANNONS

Överklagandet avslås

Saken har nu avgjorts i domstol. Förvaltningsrätten i Göteborg konstaterar att det är mannen som måste bevisa var han bor. Det har han inte gjort, och han har inte heller hjälpt kommunen att utreda frågan.

Hans invändningar om systerns inställning till besök av främmande människor ”saknar betydelse”, fastslår rätten och avslår mannens överklagande.

LÄS MER:Fängslad för polishugg nekas hjälp till hyran

LÄS MER:Kommunen anmäler invånare för bidragsbrott

LÄS MER:Fel att neka nyinflyttad socialbidrag

ANNONS