Laholmaren förlorade rättstvisten om ekonomiskt bistånd från Laholms kommun.
Laholmaren förlorade rättstvisten om ekonomiskt bistånd från Laholms kommun. Bild: Henrik Williamsson

Man gav bort ärvt hus för att få socialbidrag

En laholmare tilläts inte både äga huset han ärvt och få ekonomiskt bistånd. Då gav han bort huset till sin mor. Manövern gillas inte.

ANNONS
LocationLaholm||

Frågan om huset har nyligen avhandlats i domstol.

Socialnämnden i Laholm avslog i höstas mannens ansökan om bistånd för december. Skälet var att han ägt en fastighet, som nämnden betraktar som en säljbar tillgång.

Gåva till mamman

Mannen hade fått fyra månader på sig att ordna en fastighetsförsäljning. I stället för att sälja huset lämnade han det som gåva till sin mor.

Taxeringsvärdet var strax över en halv miljon kronor.

Med de pengarna tycker socialnämnden att mannen hade kunnat tillgodose sina behov själv under lång tid utan bidrag från kommunen.

Hjälp från farmor

Mannen överklagade till förvaltningsrätten. Han hävdade att hans farmor hade för avsikt att överlåta den aktuella fastigheten till honom för att hjälpa honom med ett boende.

ANNONS

”Nu när han inte får äga någon fastighet har han fått överlåta det till en familjemedlem genom gåva”, lyder hans resonemang inför domstolen. Han har aldrig haft några pengar, framhåller han.

Liknar en skentransaktion

Förvaltningsrätten konstaterar att mannen är skyldig att i första hand använda tillgångens värde till sin försörjning, före det att han kan ha rätt till bistånd.

Att ge bort huset till mamman ger honom inte rätt till hjälp från det allmänna, fastslår domaren i målet.

”Förfarandet ger närmast intryck av att vara en skentransaktion i syfte att freda tillgången inom familjen och skapa ett biståndsbehov som egentligen inte finns”, heter det i domen.

Domstolen avslår mannens överklagande.

LÄS MER:22-åring måste sälja sina bilar för att få hjälp

LÄS MER:Man tros ljuga om bostad – nekas bidrag

ANNONS