Man gömde avsågat hagelgevär i 25 år

En 66–årig man döms till fängelse i två år för att ha förvarat ett avsågat hagelgevär i hemmet. När polisen hittade det var det ammunition i loppet.

ANNONS
LocationLaholm||

Efter att 66-åringen hade hotat att döda sin fru i januari i år kom polisen och knackade på mannens dörr, på en ort i Laholms kommun. Efter att ha blivit misshandlad av mannen tidigare och vetskapen om att han förvarade vapen hemma gjorde att hon vände sig till polisen när dödshoten kom.

Polisen hittade 66-åringens avsågade hagelgevär lättåtkomligt i garaget – då förberett med ammunition i en av hagelbössans pipor. Mannen har uppgett att han plockat på sig vapen och ammunition från ett dödsbo efter en anhörig och haft det i sin ägo i minst 25 år.

Hagelbössan fungerade

Vid den tekniska undersökningen av geväret visade det att bössan var helt funktionsduglig. Men både pipan och kolven hade kapats, vilket gör att riktmedel saknas och svårare att avfyra skott med precision. Den enda fördelen är att vapnet blir lättare gömma under kläder eller i en väska.

ANNONS

66-åringen har nekat till misshandel, olaga hot och vapenbrott och menat att han inte förstått att det var ett vapen som skulle ha krävt licens om det nu inte gjorts om för att enbart passa kriminella ändamål.

Rätten har inte köpt att mannen inte skulle ha förstått att det var ett olagligt vapen utan benämner hans historia som en efterhandskonstruktion. Halmstad tingsrätt fann honom skyldig till grovt vapenbrott, misshandel och olaga hot och dömde 66-åringen till fängelse i två år.

Fängelse i två år

Mannen som har varit häktad sedan han greps i bostaden i januari tyckte inte att domen föll i smaken och ville att hovrätten skulle sänka allvarligheten på vapenbrottet och med det fängelsetiden. Hovrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter och fastställer tingsrättens dom.

ANNONS