Man dog i rökfylld servicelägenhet

En man i 70-årsåldern avled efter en brand i ett parhus vid äldreboendet Tangon i Laholm tidigt på torsdagsmorgonen.

ANNONS
LocationLaholm||

Räddningstjänsten larmades till platsen klockan 04.47. Det var en av hemtjänstens nattpatruller som hade upptäckt branden.

– Lägenheten var helt rökfylld ända ner till golvet när vi kom till platsen. Därinne hittade vi en livlös person i köket, berättar räddningstjänstens insatsledare Michael Bengtsson.

Mannen fördes till sjukhus med livshotande skador. Senare meddelade polisen att han hade avlidit och att anhöriga hade underrättats.

Kan ha startat på spisen

– Branden var ventilationskontrollerad. Det betyder att det brinner tills syret tar slut. Men det fortsätter att bildas farliga brandgaser, säger Michael Bengtsson.

– Det blir polisens sak att utreda det här, men vår bedömning är att något på spisen börjat brinna och bildat de här gaserna. När vi öppnade och tillsatte syre blossade det upp lite på spisen, men det är brandgaserna som har varit farliga för den drabbade, fortsätter han.

ANNONS

Äldreboendet Tangon på Mellbystrandsvägen har två större byggnader för särskilt boende. Intill dem ligger tio parhus med servicelägenheter.

Den tragiska branden inträffade i ett av parhusen. Byggnaden är just nu avspärrad i väntan på polisens tekniska undersökning. Den är tänkt att göras under fredagen.

Förundersökning inledd

Som brukligt är i sådana här sammanhang har polisen inlett en förundersökning med rubriken allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi måste göra en förundersökning när vi inte vet hur branden startat, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Kommunens äldrechef Kristina Isaksson säger att i händelse av oro eller diskussioner bland brukarna informerar personalen på Tangon dem utifrån den information de har tillgång till via media.

– Den personal som var inblandad i händelsen har varit på debriefing. Jag och enhetschefen har träffat personal nu på morgonen, säger Kristina Isaksson.

LÄS MER:Tryggare Laholm när hemtjänst rycker ut

Medarbetare i hemtjänsten har de senaste åren utbildats av räddningstjänsten för att kunna hjälpa till vid utryckningar.

– De som kom till platsen agerade otroligt professionellt. Det har både vi och räddningstjänsten sagt till dem. De gjorde precis som de hade hade fått lära sig under utbildningen, säger Kristina Isaksson.

ANNONS