Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margareta Bengtsson kämpar för dottern Ulrikas rätt till personlig assistans.  Bild: Carina Nilsson
Margareta Bengtsson kämpar för dottern Ulrikas rätt till personlig assistans. Bild: Carina Nilsson

”Man behandlar inte människor på det här sättet”

Margareta och Bertil Bengtsson vill uppmärksamma politikerna på neddragningarna av personlig assistans.
– Vi vill verkligen veta hur de ser på våra döttrar som har medfödda funktionsnedsättningar. Är de inte värda mänskliga bedömningar, säger Margareta Bengtsson.

Makarna Bengtssons döttrar har medfödda funktionsnedsättningar och har haft personliga assistenter i cirka 20 år. Förra sommaren fick paret beslutet från socialnämnden att dottern Ulrika Bengtssons assistanstimmar skulle dras ner från 125 till 48 timmar i veckan. Förra året gjordes även en ny utredning av dottern Petra Bengtssons behov. I september kom beskedet att även Petras assistanstimmar ska sänkas, från 109 till 46.

– Vi valde att överklaga beslutet men vi förväntar oss ett avslag i förvaltningsrätten. Och då är den verkliga krisen ett faktum, säger Margareta Bengtsson.

I september förra året skickade makarna en skrivelse till kommunstyrelsen.

– Vi anser att vi har blivit utsatta för kränkning och maktmissbruk från kommunens sida och vi vill helt enkelt veta hur politikerna i kommunstyrelsen, som har uppsiktsplikt över nämnderna ser på saken. Är det verkligen okej att behandla människor på det här sättet? Var har människovärdet tagit vägen?, säger hon.

Några dagar efter paret hade skickat skrivelsen fick de besked av kommunstyrelsens ordförande att den hade skickats vidare till socialnämnden för klargörande.

– Först i december fick vi svar på skrivelsen från en tjänsteman. Skrivelsen hade alltså inte gått via nämnden. Det var ett formellt svar om vad som krävs för att man ska kunna få insatser enligt LSS och socialtjänstlagen. Vi fick definitivt inte svar på våra frågor och det tycker vi är ett uselt och nonchalant bemötande, säger Margareta Bengtsson.

Tas upp på KS

Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande, menar att Margareta Bengtsson redan har fått svar på sina frågor.

– Eftersom dessa frågor inte ligger på kommunstyrelsens bord kollade jag med vår jurist Sandra Richard om det var okej att jag skickade frågorna vidare till sakkunnig på socialkontoret och det var det. Tydligen nöjde Margareta Bengtsson sig inte med de svar hon fick, säger han.

Nu kommer dock frågorna tas upp vid nästa KS-sammanträde den 9 februari.

– Jag har bett Sandra Richard att författa ett förslag på ett svar. Det är dock viktigt att betona att kommunstyrelsen inte är behörig att överpröva socialnämndens beslut, säger Erling Cronqvist.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här