Mamma straffas för plankning över Norgebro

Sonen missade bro­­avgiften till Norge – nu får mamman i Laholm betala 15 gånger priset i straffavgift.

ANNONS
|

Att köra med bil över Svinesundsbron från Sverige till Norge kostar 20 norska kronor – förutsatt att man betalar i tid. Annars blir det betydligt dyrare.

Det har drabbat en kvinna i Laholm, som förlorade efter att ha överklagat straffavgiften till domstol.

Kvinnans son och hans vänner hade lånat bilen för att köra till Norge och arbeta. Ingen av dem såg någon information om att betala innan de passerade portarna till den 704 meter långa bron, enligt mamman.

Efteråt fick hon, som äger bilen, en räkning på 321 kronor från Transportstyrelsen.

Den gäller dels själva broavgiften, som gick på 21 svenska kronor, och dels ett tillägg på 300 kronor i förseningsavgift.

ANNONS

”Om man inte är medveten om att man ska betala en avgift är det självfallet inte möjligt att ha kännedom om att betala inom tre dagar” resonerade kvinnan i sitt överklagande till förvaltningsrätten.

Kvinnan påpekade att det är brukligt att skicka en påminnelse. Hon fick tillägget direkt, som gjorde bropassagen 15 gånger dyrare.

Men ansvaret att betala i tid ligger helt och hållet på den betalningsskyldige, fastslår rätten i sin dom. I det här fallet mamman, eftersom hon äger bilen.

En tid efter sonens bropassage har betalstationerna med kontantbetalning tagits ur drift på Svinesundsförbindelsen. Nu finns en automatisk bom på norska sidan, som fotograferar bilens registreringsnummer.

Om fordonet saknar Autopass skickas faktura med posten i efterhand. Fordonsägaren får cirka två veckor på sig att betala.

ANNONS