Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnan anmälde 82 dagar med vård av sjukt barn till Försäkringskassan. Men 78 av dem var hon antingen arbetslös eller faktiskt på jobbet. Bild: Claudio Bresciani/TT
Kvinnan anmälde 82 dagar med vård av sjukt barn till Försäkringskassan. Men 78 av dem var hon antingen arbetslös eller faktiskt på jobbet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mamma döms till böter för fusk med vab-dagar

Kvinnan från Laholm anmälde att hon var hemma för vård av sjukt barn fastän hon var på jobbet. Efter att fusket avslöjades straffas hon nu med villkorligt och böter.

Vab-fusket pågick under ett och ett halvt års tid. Kvinnan kvitterade ut betydande belopp i ersättning.

Av 82 utbetalda dagar var 78 felaktiga, enligt Försäkringskassans utredning. Somliga dagar hade hon varit på jobbet samtidigt, andra dagar hade hon helt saknat anställning.

Nekade till brott

Kassan krävde tillbaka hela beloppet på 87 607 kronor som felaktigt betalats ut i tillfällig föräldrapenning. Kvinnan erbjöds en avbetalningsplan. Hon anmäldes också till polisen för bidragsbrott.

Saken gick till åtal, trots kvinnans invändningar. Hon hävdade att hon faktiskt avstått från arbete de dagar hon ansökt om vab-ersättning, men att hon hoppat runt mellan olika arbetsgivare och kan ha missat att fylla i rätt i ansökningarna.

Halmstads tingsrätt tror inte på att det handlat om misstag. Kvinnan gjorde ansökningarna i nära anslutning till de aktuella dagarna och måste varit väl medveten om var hon jobbade, anser rätten.

Kostsam historia

Kvinnan döms för bidragsbrott. Polisen begränsade utredningen till sju brottstillfällen och totalt 35 000 kronor. Den tidigare ostraffade mamman får villkorlig dom och 40 dagsböter. Förutom böterna på totalt 8 000 kronor ska hon också betala 5 000 kronor av sina försvarskostnader till staten.

LÄS OCKSÅ: Mamma åtalas för omfattande vab-fusk

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!