Kvinnan anmälde 82 dagar med vård av sjukt barn till Försäkringskassan. Men 78 av dem var hon antingen arbetslös eller faktiskt på jobbet.
Kvinnan anmälde 82 dagar med vård av sjukt barn till Försäkringskassan. Men 78 av dem var hon antingen arbetslös eller faktiskt på jobbet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mamma döms till böter för fusk med vab-dagar

Kvinnan från Laholm anmälde att hon var hemma för vård av sjukt barn fastän hon var på jobbet. Efter att fusket avslöjades straffas hon nu med villkorligt och böter.

ANNONS
LocationLaholm|

Vab-fusket pågick under ett och ett halvt års tid. Kvinnan kvitterade ut betydande belopp i ersättning.

Av 82 utbetalda dagar var 78 felaktiga, enligt Försäkringskassans utredning. Somliga dagar hade hon varit på jobbet samtidigt, andra dagar hade hon helt saknat anställning.

Nekade till brott

Kassan krävde tillbaka hela beloppet på 87 607 kronor som felaktigt betalats ut i tillfällig föräldrapenning. Kvinnan erbjöds en avbetalningsplan. Hon anmäldes också till polisen för bidragsbrott.

Saken gick till åtal, trots kvinnans invändningar. Hon hävdade att hon faktiskt avstått från arbete de dagar hon ansökt om vab-ersättning, men att hon hoppat runt mellan olika arbetsgivare och kan ha missat att fylla i rätt i ansökningarna.

ANNONS

Halmstads tingsrätt tror inte på att det handlat om misstag. Kvinnan gjorde ansökningarna i nära anslutning till de aktuella dagarna och måste varit väl medveten om var hon jobbade, anser rätten.

Kostsam historia

Kvinnan döms för bidragsbrott. Polisen begränsade utredningen till sju brottstillfällen och totalt 35 000 kronor. Den tidigare ostraffade mamman får villkorlig dom och 40 dagsböter. Förutom böterna på totalt 8 000 kronor ska hon också betala 5 000 kronor av sina försvarskostnader till staten.

LÄS MER:Mamma åtalas för omfattande vab-fusk

ANNONS