Halmstads tingsrätt har dömt en mamma för olaga hot mot dottern.
Halmstads tingsrätt har dömt en mamma för olaga hot mot dottern. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mamma döms för dödshot mot dotter och släktingar

Dottern berättade i polisförhör att mamman hade hotat att döda henne, två äldre släktingar samt en kompis och dessutom att bränna ner en hel by. Mamman har nu dömts för olaga hot.

ANNONS
|

Dödshoten framfördes i ett telefonsamtal mellan mamman och dottern, ett samtal som kompisen också hörde. Händelsen utspelade sig i Laholms kommun.

Enligt dottern hotade mamman henne till livet. Hon hotade också att döda två släktingar. Även kompisen fick ta emot dödshot. Mamman använde orden ”skära halsen av dig” enligt dottern.

Dottern har sagt att hon blev rädd och att hon tyckte det var jobbigt att höra något sådant från sin egen mamma.

I förhören har mamman sagt att hon varken kan förneka eller erkänna dödshoten. Hon har vaga minnesbilder från samtalet. Hon säger att hon kan ha hävt ur sig saker men att det som dottern uppger låter överdrivet. Hon kan ha sagt att hon skulle bränna ned släktingarnas hus, men inte hela byn. Hon förnekar att hon skulle ha dödshotat dotterns kompis.

ANNONS

Hon säger också att hon är chockad över sitt eget beteende och att hon aldrig har varit så otrevlig tidigare. Hon förklarar sitt beteende med att hon var deprimerad och levde med sorg.

Tingsrätten skriver i domen att dottern har framstått som ”ytterst trovärdig” i förhören. Det har inte framkommit något skäl till varför dottern inte skulle tala sanning.

Mamman döms för flera ”relativt allvarliga hot mot flera personer under samma telefonsamtal”. De hotfulla uttalandena mot dottern anser tingsrätten vara mest allvarliga, eftersom hon är ett barn. Mamman döms till skyddstillsyn och ska betala 7 000 kronor i skadestånd till dottern.

LÄS MER:Dubblad domarstyrka möter målkö efter corona

ANNONS