M saknar förtroende för Kahlin och Klinker

Moderaternas fullmäktigegrupp i Laholm saknar förtroende för Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M). Partiet förväntar sig att båda två omedelbart ska lämna sina politiska uppdrag.

ANNONS
|

"Anledningen till gruppens beslut är att de två handlat illojalt mot partiet och motarbetat gruppen och dess ledning."

Det skriver gruppledaren Elisabet Babic (M) i ett pressmeddelande efter Moderaternas extrainsatta gruppmöte på söndagen.

Bakgrunden är att Klinker och Kahlin båda, var för sig, har uttalat offentlig kritik mot hur kommunstyrelsens presidium och kommunledningen har hanterat Jingbladaffären.

Mötet började klockan 16. På dagordning stod bara två punkter.

Den första var om M-gruppen har förtroende för Karl-Fredrik Klinker, som förutom att sitta i kommunfullmäktige också är ersättare i socialnämnden. Nummer två var samma fråga om Kalhlin, som är socialnämndens ordförande och dessutom ordförande i Laholmsmoderaternas partiförening.

ANNONS

Den slutna omröstningen slutade med ett tydligt nej, genom siffrorna 12-2 mot Klinker. Vid nästa omröstning fick han inte sitta med och då blev utfallet 12-1 mot Kahlin.

I ett gemensamt uttalande skriver Kahlin och Klinker:

"Det är tråkigt att vi inte längre har gruppens förtroende. Nu ska all fakta på bordet i olika ärenden inom kommunen och varbölden tömmas en gång för alla.

Då först kan vi ta ställning till vår politiska framtid."

–Just nu måste jag smälta intrycken efter den diskussionen som var och beslutet som gruppen har fattat. Samtidigt går jag på semester nu. Jag tänker inte agera i hastigt mod, utan nu får det ha sin gilla gång, säger Mikael Kahlin till HP.

Han håller inte med om att han varit illojal mot sitt parti.

–Det vi hörde i dag var att det finns en kunskapslucka hos många om vad som egentligen händer i vår kommun. Det kokar ner till konkreta sakfrågor där vi har olika syn på saker och ting.

Mikael Kahlin säger samtidigt att han känner sig kluven mellan partilojalitet och önskan att stå upp för sina ideal som politiker.

– Jag kan inte se hur jag skulle ha kunnat hantera de här ärendena annorlunda och fortfarande se mig själv i spegeln och träffa personal och brukare.

ANNONS

Mikael Kahlin har i HP kallat kommunledningens hantering av socialchefen Björn Jingblad, som först stängdes av och sedan köptes ut utan annan förklaring än "bristande förtroende", för "oprofessionellt", "exempellöst" och "extremt amatörmässigt".

Karl-Fredrik Klinker har i en insändare i lokalpressen gått till storms mot de tre kommunråden med ord som "oansvarigt" och "dumt i kubik".

–De vägrade ta del av skriftlig information jag hade med mig till mötet. De som satt där och valde fick inte hela bilden, säger Karl-Fredrik Klinker till HP efter misstroendeförklaringen.

Han försvarar sig mot kritiken från partikamraterna med att "tystnadskulturen inte är framgångsrik".

–Det är ett nederlag för öppenhet och demokrati, men vi ska jobba vidare för att göra det bättre. Jag är inte ute efter att störta partiet, kso (Elisabet Babic) eller någon, jag vill kämpa för att det ska bli ett öppet samhälle. Det är det inte nu, säger Karl-Fredrik Klinker.

Han uppger att han de senaste dagarna känt ett enormt stöd från kommuninvånare i form av "hundratals samtal, sms och mejl".

–Folk uttalar sitt stöd för att jag äntligen tog bladet från munnen, säger Karl-Fredrik Klinker.

Klinker förebrår inte sina partikamrater för att de röstat mot honom.

–När de inte har hela bilden kan det vara lätt att ta det beslut de tog i dag. Att hoppa över skaklarna, som de uppfattade att jag gjorde, så får man absolut inte göra inom politiken. Det får vara hur älvagalet som helst, men "vi ska hålla ihop". Men jag känner mig tvingad att agera. De hade fixat det väldigt enkelt genom att ha mer öppenhet.

ANNONS

Duon är nu utesluten ur partigruppens arbete, men båda två uppger att de fortsatt är moderater.

– Det är rejält naggat i kanten, säger Mikael Kahlin på frågan om han i sin tur har förtroende för kommunrådet Elisabet Babic (M), som uppges ha orkestrerat förtroendeomröstningen.

Han tänker lämna besked om sin framtid som politiker i Laholm i augusti/september.

ANNONS