Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nedgången. Lagaholmsskolan har 40 år på nacken och måste renoveras. Elever har klagat på läckande tak, usel ventilation och sunkiga toaletter. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

M och S vill bygga helt ny skola — om tio år

Lagaholmsskolan har blivit en politisk stridsfråga som splittrar alliansen. Moderaterna och Socialdemokraterna vill lappa och laga nu, för att bygga en helt ny skola om tio år. En majoritet med Centerpartiet i spetsen vill helrenovera direkt.

Den nedgångna högstadieskolan måste göras vid snarast. Så långt är alla överens.

Frågan är hur och till vilket pris. I februari ställde sig barn- och ungdomsnämnden (bun) bakom att lokalerna byggs om och rustas upp till en beräknad kostnad på 87 miljoner kronor

Dyrt, tyckte kommunstyrelsens ledningsutskott och bad Kommunfastigheter att räkna på att bara fixa det värsta. I maj kom svaret. För 16 miljoner kan skolans livstid förlängas med tio år.

Det blev en tuff omröstning när alternativen nu ställts mot varandra i bun.

Med siffrorna 5-4 vann helrenovering över lappa och laga. 

C, MED, SD och L röstade för att stå fast vid en genomgripande ombyggnad.

– Det är ingen bra miljö för barn och vuxna att vistas i. Den blir inte bättre om vi bara målar och byter mattor, säger Maria Bronelius (C), nämndens ordförande.

Hon pekar på att den årliga hyran blir ungefär samma för båda alternativen.

– Men med lappa och laga kan inte särskolan flytta från Lagahöjdsskolan till Lagaholm och bli integrerade med andra barn, säger hon.

Framför allt fungerar konstgjord andning bara tillfälligt.

– Om vi lappar och lagar nu har vi i princip bestämt att man måste bygga en ny skola om fem till tio år, säger Maria Bronelius.

Och det är just det som M och S vill.

– Tidigare fanns tyvärr bara olika ombyggnadsalternativ, men nu har vi också fått det här på bordet. Det ger oss tid till att projektera för en ny skola, säger Jonas Hellsten (M), vice ordförande.

Enligt Hellsten har ett nybygge på sikt stora fördelar.

– Den nya skolan ska ta höjd för att ge utrymme för Osbecksgymnasiet att expandera. Tankar finns att nya Lagaholmsskolan ska bli ett tvåvånings högstadium, möjligen med passivhusteknik, säger han.

Idén kommer från Laholmshems vd Stefan Lundström. Han och kommunrådet Elisabet Babic (M) har testat den på föräldrar på skolan. Ingen politiker från bun var med.

– Uppfattningen Elisabet fick från det mötet var att man var positiv. Trots att det bara blir uppfräschning nu, så är det man får sedan så mycket bättre att man är beredd att ta det, säger Jonas Hellsten.

Han tillägger att det dock måste till en uppgradering av ventilationen, vilket inte fanns med i prislappen.

– Det innebär att våra årliga kostnader blir högre än för ett ombyggnadsalternativ, konstaterar Maria Bronelius, som har fått en annan bild av elevernas och föräldrarnas synpunkter.

Elevrådet har lämnat in en namnlista med 380 underskrifter för att inte vänta med åtgärder. Taket läcker, ventilationen är kass och toaletterna så sunkiga att elever vägrar gå på dem.

Utbildningschefen Per Jangen förespråkar en omedelbar ombyggnad, även om han ifrågasätter att kostnaden rusat från 40 till 87 miljoner i den senaste kalkylen. Han påpekar i sin tjänsteskrivelse att lappa och laga inte gör lokalerna mer ändamålsenliga.

Bun skickar nu Jangens förslag till kommunstyrelsen. I slutänden avgör kommunfullmäktige. Där behöver M och S få stöd av ytterligare fyra mandat för att få igenom lappa och laga.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här