Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brottsplatsen. ”Här är platsen för den kriminella gärningen”, säger Bengt Nilsson med ett snett leende när han visar in i fritidshuset. I dag har huset fått fler möbler, men vid kontrollen i april fanns bara två fåtöljer, ett bord och två pinnstolar.

Möblerade för tidigt – måste böta 45 000

Handduk på toaletten, brasa i kaminen och kaffefilter i skafferiet. Bevis för att paret Nilsson hade flyttat in i sitt nya fritidshus före slutbesked, enligt kommunen. – Helt befängt, tycker Bengt Nilsson.

Historien har upprört deras barn och grannar. Nu vill ägarna till det nybyggda fritidshuset på Barrvägen i Skummeslövsstrand att allmänheten ska få veta hur det kan gå när bygglovsreglerna tillämpas nitiskt.

Makarna Bengt och Ingrid Nilsson gjorde för två år sedan slag i saken och rev sin gamla ruckliga sommarstuga för att ge plats åt ett modernt fritidshus. Det mesta av arbetet gjorde de själva med hjälp av sönerna och bygglovet var inget problem. Allt var frid och fröjd till i våras då byggnaden höll på att bli färdig och kommunens byggnadsinspektör kom för att hålla slutsamråd.

Hon konstaterade att huset var ”fullt möblerat”. Det fanns specerier i skafferiet, handdukar och toalettpapper i badrummet och kaminen var i bruk.

Aja baja. Du får inte flytta in före du fått slutbesked. Upptäckten ledde till en straffavgift – på 44 500 kronor.

– Vi blev väldigt snopna när det bara damp ner från kommunen, säger Bengt Nilsson.

Paret hade ju inte alls flyttat in, ansåg de.

– Vi har åkt med vår matlåda varenda dag 14 mil från Svedala och tillbaka igen om kvällen under bygget, säger Bengt och Ingrid fyller i:

– Grannarna reagerade också. Ni som alltid har så bråttom hem. Så dumma är vi ju inte att vi flyttar in när vi fått besked om att det kan ge en sanktionsavgift.

Alla grej e rna då?

– Vad ’fullt möblerat’ innebär vet jag inte än i dag. Vi hade två fåtöljer, ett bord och ett par pinnstolar från den gamla stugan som revs. Torktumlare och tvättmaskin stod ouppackade utanför entrén, säger Bengt Nilsson.

I inlagor till kommunen har paret förklarat fynden punkt för punkt: ”På alla nybyggen såväl som i det här fallet använder hantverkarna toaletten när det finns möjlighet. Efter toalettbesök bör man tvätta sig och därefter använda handduk.”

– Vi höll på att måla och det var fyra minusgrader den natten. För att det skulle vara ljumt i huset när hon kom och slippa kondens på fönstren satte vi en brasa.

Nilssons upplever att de behandlats av kommunen som brottslingar, utan att straffet står i proportion till gärningen. De har överklagat beslutet och hoppas att länsstyrelsen ska riva räkningen. Inte minst efter lagändringen i somras (se faktaruta).

– Vi är pensionärer båda två och hade tankar att på ålderns höst eventuellt flytta hit permanent. Men välkomnandet till Laholm blev inte vad vi hoppats. Det måste finnas någon rim och reson, tycker Bengt Nilsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här