Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristian Nilsson ser allvarligt på de höga anmälningstalen. Richard Mortenlind menar att skolan agerar för att  hantera de orsaker som kan finnas till händelsen som polisanmälts Bild: Jerry Carlsson, privat
Kristian Nilsson ser allvarligt på de höga anmälningstalen. Richard Mortenlind menar att skolan agerar för att hantera de orsaker som kan finnas till händelsen som polisanmälts Bild: Jerry Carlsson, privat

Många polisanmälningar om våld på skolor

46 stycken. Så många anmälningar har inkommit till polisen mot Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan under det senaste halvåret. De allra flesta våldsrelaterade.
– Det handlar om bland annat om misshandel, ofredande och olaga hot. Tyvärr finns det nog även ett mörkertal. Folk vågar inte anmäla, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Sedan augusti förra året har det gjorts 24 anmälningar mot Lagaholmsskolan och 22 stycken mot Våxtorpsskolan.

– Det är höga siffror som faktiskt har legat ganska stilla under de senaste åren. Det är dock lite vanskligt att förlita sig för mycket på statistiken. Som jag upplever det borde antalet anmälningar ha ökat ännu mer på sistone med tanke på de problem som verkar ha eskalerat, inte minst på Lagaholmsskolan, säger Kristian Nilsson som själv deltog i ett föräldramöte på Lagaholmsskolan i början av veckan.

LÄS MER: Polisen utreder försök till mordbrand på Lagaholm

LÄS MER: Polisen misstänker droghandel på skola

– Det framkom ganska tydligt att föräldrarna är oroliga över sina barns situation på skolan. Även om det är skolan som har den tunga pucken så vill vi från polisens sida vara behjälpliga i den mån som vi kan.

Siffrorna innebär ju faktiskt att ni nästan tar emot en anmälan i veckan mot de båda skolorna.

– Ja, det är många och tyvärr finns indikationer på att det också finns ett mörkertal. Vissa brott anmäls helt enkelt inte och det handlar nog främst om att folk är rädda. Föräldrar ser hellre att skolan gör anmälan för att de själva ska slippa att hamna i rampljuset.

LÄS MER: Ökad oro för problemen på Lagaholmsskolan

LÄS MER: ”Vi känner oss helt maktlösa”

Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun, skriver i ett mejlsvar att polisanmälningarna talar om att det finns ett anmält brott som påstås ha skett antingen på en skola eller vid en skola och att det därför per automatik inte kan kopplas till skolans verksamhet.

Han skriver fortsättningsvis:

”När polisen i utredningen av en polisanmälan ser att det finns en tydlig koppling till skolans verksamhet kontaktas skolan. Skolan kan då med stöd av de uppgifter som kommer från polisen agera för att hantera de orsaker som kan finnas till händelsen som polisanmälts. En del orsaker har koppling till skolans uppdrag och ansvar medan andra orsaker behöver hanteras av andra myndigheter, som till exempel socialtjänsten.”

LÄS MER: Politiker dömer ut kortsiktiga lösningar på problemtyngd skola

LÄS MER: Sju tjänster kan försvinna på problemtyngd skola

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!