Många har tyckt till om stranden

Stranden berör. Över 110 skrivelser med synpunkter har inkommit till kommunen angående detaljplaneförslagen för Skummeslövsstrand och Mellbystrand. Här är ett plock ur den digra brevskörden.

ANNONS
|

För att bedöma konsekvenserna av åtgärderna och aktiviteterna som föreslås i detaljplanerna måste en miljökonsekvensbeskrivning arbetas fram. Alla konsekvenser för naturen, miljön, och inte minst för boende och besökare måste analyseras i en MKB. Strandskyddet måste särskilt bedömas. Det måste tas fram en gedigen MKB innan planen tas.

Naturskyddsföreningen i Södra Halland

I detaljplanen påstås att biltrafik på stranden skulle vara en positiv del i friluftslivet för barnfamiljer. Detta påstående har ingen grund. Biltrafiken innebär i stället en säkerhetsris k och ett hot mot rörelsefriheten på stranden. (...) En varm sommardag lämnas det få ytor för strandlekar, spontanidrott och andra aktiviteter som är gynnsamma för folkhälsan, det rörliga friluftslivet och turismen och inte ens vid havskanten kan barnen leka fritt utan att riskera att bli påkörda.

ANNONS

Föreningen Strandmiljö Laholm

Vi förordar starkt att nollalternativet antages då vår åsikt är att den fria parkering som tillämpas i dag fungerar bra. (...) Att begränsa parkeringen på stranden till ett fåtal dedikerade platser kommer att belasta dessa områden dramatiskt, både när det gäller själva strande n med ökad trafik som det känsliga dynområdet där påverkan av badgäster kommer att öka drastiskt.

Fastighetsägare, Skummeslövsstrand

Kommunens målsättning med planen har angivits vara att man: 1) vill ha huvudmannaskapet över området för att kunna säkerställa dess skötsel, 2) besittningsrätten för dynstugorna i Mellbystrand skall säkerställas nuvarande ägare, 3) det ska tillskapas parkering på stranden.

Enligt föreningens uppfattning är ingen av målsättningarna beroende av den andra. Sålunda kan exempelvis rättsförhållandena rörande dynstugorna säkerställas utan någon planläggning av stranden och vidare har stranden skötts under många årtionden utan att det funnits någon planläggning av aktuellt slag.

Skummeslövs tångallmännings samfällighetsförening

Planförslaget medger fordonstrafik samt parkering på strandskyddat område. Detta kan medföra stora risker i frågan om oljespill från fordon vilket kan ha betydande miljöpåverkan för både land och i hav. En MKB vore önskvärd till denna plan.

ANNONS

Båstads kommun

Vi stödjer att strandens framtid regleras i detaljplan. Vi stödjer Laholms kommun som huvudman för stranden. Vi stödjer en i detaljplan reglerad uppdelning av stranden mellan bilfria zoner och bilparkering. Bilparkering medges dagtid under högsäsong. I övrigt parkeringsförbud.

Skummeslövsstrands bad- ortsförening, Skummeslöv nr 3 samfällighetsförening

Vi anser att möjligheterna att parkera på stranden i samma omfattning som tidigare år ska finnas kvar. De senaste årens bilfria zoner har fungerat mycket bra och bör göra så i framtiden.

Mellbystrands vägförening

Innebär parkeringen något problem? Knappast! Under högst 20 dagar per år är det många bilar på stranden, dock aldrig 1 500, som anges i planförslaget. Det rör sig kanske om några hundra bilar. (...) Att lägga stora ansträngningar på att reglera trafiken på stranden (...) förefaller vara att skjuta mygg med kanoner.

Fritidsboende, Skummeslövsstrand

Strandens tillgänglighet med bil har varit en självklarhet i Laholms kommun. För personer med begränsad rörelseförmåga har detta inneburit att stranden har varit tillgänglig för alla oavsett funktionsnedsättning. Vi anser att stranden ska vara tillgänglig hela året. (...) Vi har en unik strand. Var återhållsamma med att ta bort ne d farter.

ANNONS

Kommunala Handikapprådet i Laholm

ANNONS