Montage, inbrott
Montage, inbrott

Många inbrott trots semester hemma och coronapandemi

Polisen trodde att hemester och coronatider skulle minska antalet inbrott. Istället ökade det och i helgen anmäldes åtta stölder och försök till stöld.

ANNONS
LocationLaholm||

Under våren trodde många poliser att inbrotten under den annars så drabbade sommaren skulle minska. Men inbrotten i Laholms kommun har under våren och sommarmånaderna varit många.

– Vi kan inte se något mönster i inbrotten. Det är olika modus och på olika platser. I de tre inbrotten som skett i Össjö i slutet på förra veckan har är det någon som tagit tre förråd på en gång men för övrigt kan man inte dra några slutsatser, säger Jenny Jerrhage på polisen i Laholm.

Hon fortsätter:

– Vi vet att det finns lokala förmågor som håller på och begår inbrott. Men det är svårt att säga något.

ANNONS

Sämre bevakning i förråd

I vissa fall sker inbrotten under tiden husägarna är hemma eller sover. I andra fall är det tomma fritidshus. Allt fler har larm och övervakning i sina hus men när det gäller förråd och verkstäder är det annorlunda.

– Ofta är de inte larmade och har samma säkerhet på lås och så vidare. Det är ett avvägande som man får göra som ägare. Om man har dyrbara saker i förråden och hur mycket det är värt att säkerställa att man får behålla sina grejer. I Hembygdsgården i Våxtorp hade de larm på gräsklipparen och på annat och där har de (inbrottstjuvarna) vänt, säger Jenny Jerrhage.

Åtta stölder och stöldförsök

Trots att polisen trodde på färre inbrott i sommar så har trenden ökat. I helgen anmäldes åtta stölder och två försök till stöld. Majoriteten av dem skedde under förra veckoslutet.

Vanligtvis härjar internationella ligor i Sverige under semestertider. I år tror Jenny Jerrhage att de haft svårare att ta sig över gränsen men att det inte är för sent för dem.

– Vi fick faktiskt in en man i fredags. På något sätt identifierade de honom vid en gränskontroll i Malmö och han visade sig vara efterlyst sedan 2017 för flera grova stölder varav en här i Laholm. Nu kom han tillbaka.

ANNONS

Misstänktes begå fler brott

Jenny Jerrhage misstänker att det kommer blir mer rörelse över gränserna framöver.

– Man kan misstänka att den här mannen var på väg in i landet för att begå fler brott. Det är möjligt att han inte kom in i landet tidigare på grund av coronatider.

Kan det innebära fler inbrott?

– Ja så är det ju. Känslan är att det har varit lugnt med internationella ligor under våren. Vi har inte de där modusen som vi haft innan. Men det är möjligt att det blir mer rörelse under sensommaren och hösten.

Tipset från polisen är att se om sitt eget hus men också att man tillsammans med grannarna hjälps åt att vara uppmärksam på bilar som rör sig i områden där de inte hör hemma.

– Grannsamverkan finns i många områden och är guld värda. Men över lag är det jättesvårt.Det är som jag sagt innan, folk håller sig hemma ändå men onekligen händer det saker ändå, säger Jenny Jerrhage.

ANNONS