Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Luleå bröt mot lagen – Laholm litar på sina digitala möten

Ett digitalt fullmäktigemöte i Luleå bröt mot lagen när alla inte kunde se varandra. Samma sak hävdar grannarna om Bocken-beslutet i Laholm. Men kommunen har en unik rutin för att de digitala besluten ska hålla för prövning.

Elva närboende i Gamleby har som HP berättade i går överklagat den nya bostadsplanen för kvarteret Bocken. Advokatfirman som grannarna har anlitat hävdar bland annat att beslutet i kommunfullmäktige inte tagits i laga ordning.

Mötet hölls digitalt och bröt, enligt grannarna, mot kravet på att alla ledamöter ska kunna se och höra varandra samtidigt.

Besluten inte lagliga

Frågan är ny för coronasammanträden och har bara prövats en gång tidigare. Nyligen upphävdes ett beslut i Luleå eftersom ledamöterna där bara kunde se den som talade.

”Detta utgör sådana brister att de beslut som fattats vid sammanträdena inte kan anses ha tillkommit på ett lagligt sätt”, skrev förvaltningsrätten i Luleå i en dom som har överklagats till kammarrätten.

LÄS MER: Beslut vid digitalt kommunfullmäktige upphävs

LÄS MER: Oklart om digitala fullmäktigemöten är lagliga

Ställer kontrollfråga

– Vi vet givetvis att kommunallagen i nuvarande utformning inte tar höjd för Teamsmöten, säger Jonas Hellsten (M), ordförande i kommunfullmäktige i Laholm.

Av den anledningen ställer ordförande i samband med varje beslut en fråga till politikerna: ”Är det någon som inte anser sig ha deltagit i beslutet på lika villkor?”

– Jag låter klubban hänga i luften ett bra tag. Då är det ingen som har sagt någonting. Du har möjlighet att som ledamot framföra detta under resten av mötet, men det har ingen gjort, säger Jonas Hellsten.

Tekniktrassel kan uppstå på flera sätt när fullmäktige håller distansmöten över webben. Grannar i Gamleby vill att Bocken-planen ska rivas upp för att det digitala mötet där beslutet togs inte följde lagens krav. Bild: Henrik Williamsson, arkiv
Tekniktrassel kan uppstå på flera sätt när fullmäktige håller distansmöten över webben. Grannar i Gamleby vill att Bocken-planen ska rivas upp för att det digitala mötet där beslutet togs inte följde lagens krav. Bild: Henrik Williamsson, arkiv

LÄS MER: Fullmäktige flyttar igen – budgeten fastställs digitalt

LÄS MER: Fullmäktige flyttar till Osbeck – men S vill se helt digitalt möte

”Måste ha bevis”

Rutinen med kontrollfrågan infördes på förslag från Laholms biträdande kommunchef Josefin Thedeby, som har bakgrund som jurist.

– Jag har fått lära mig när jag jobbade på domstol att man som myndighet alltid måste ha någon form av bevis. Vi i Laholms kommun har lagt till det här i alla protokoll, säger Josefin Thedeby.

Hon känner inte till att någon annan kommun gör likadant.

– Det är mitt eget påfund, som jag inte vet om domstolen kommer att ta hänsyn till. Men det är en instruktion till politikerna att har ni inte hört eller sett så måste ni säga ifrån, och är det så att ni faller bort måste ni kontakta någon som sitter på mötet så att punkten tas om.

Följer SKR:s riktlinjer

I övrigt följer Laholms kommun från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) rekommendationer om hur digitala möten ska gå till.

Josefin Thedeby tror att Bocken-beslutet håller i rätten.

– Vi har följt SKR till punkt och pricka, vi har säkrat tekniken och vi har utbildat politikerna. Mer hade vi inte kunnat göra. Ska man gå på hur de resonerade i Luleåfallet så tänker jag att det borde hålla. Men en annan domstol kan göra en annan bedömning. Det finns inget vägledande avgörande, säger hon.

SKR jobbar för en lagen ska uppdateras, så att politiska möten kan hållas både lagligt och säkert i coronatider.

Fakta: Deltagande på distans i sammanträden

”Ledamöter får delta i fullmäktiges sammanträden på distans om fullmäktige har beslutat det. Deltagandet ska i sådant fall ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.”

Så står det i kommunallagen. Samma krav finns också inskrivna i Laholms kommunfullmäktiges egen arbetsordning.

LÄS MER: Grannar hävdar att beslutet om Bocken gick fel till

LÄS MER: Debatten lidande när budgeten klubbades på digitalt möte

LÄS MER: Glest i bänkarna när makthavarna möts i coronatider

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!