Lugnarohögen i Laholm – en av två öppna bronsåldersgravar

I tio år har den varit stängd – men nu i sommar är den återigen öppen för besök. I hela Sverige finns det bara två bronsåldersgravar man kan gå ner i. Lugnarohögen i Hasslöv är en av dem.

ANNONS
|

Belysningen är svag och det är trångt att ta sig fram i den smala gång som leder fram till själva graven i Hasslöv. Efter en kort vandring under jord man får möjlighet att blicka ut över den unika skeppssättningen under bronsåldershögen – som utifrån mest ser ut som en vanlig kulle.

– Skeppssättningar finns det många av, men just en sättning i en grav är ovanligt, säger Maria Wikrén, konstkoordinator på kulturenheten i Laholms kommun.

Lugnarohögen är en gravhög från yngre bronsåldern, ungefär 2800 år gammal. 1926 började den grävas ut och ett år senare öppnades den för allmänheten. Redan då byggdes den underjordiska gången och en betongkupol göts över själva skeppssättningen. I Sverige finns många bronsåldersgravar, men det är bara Lugnarohögen och Kungagraven i Kivik man kan gå in i.

ANNONS

– Det här är ett fantastiskt sätt att komma nära vår historia. Här är den verkligen tillgänglig för oss, säger Maria Wikrén.

Maria Wikrén.
Maria Wikrén. Bild: Lina Salomonsson

Lugnarohögen har varit stängd för besök under tio års tid på grund av att både stugan intill högen – där en liten utställning numera ryms – och själva graven har varit i dåligt skick. Men nu har alltihop alltså restaurerats med hjälp av medel från länsstyrelsen och Laholms kommun. Totalt har det kostat 2,6 miljoner kronor. I dag ägs högen av Laholms kommun.

– Det här är ett viktigt besöksmål för kommunen och jag är glad att vi kunnat öppna igen. Det är inte bara folk från trakten som kommer och tittar, graven är känd även internationellt.

Ett patriarkalt samhälle

Vad vet man då om själva graven? Vem låg begravd här? Vid utgrävningen 1926 hittade man en liten kista i närheten av skeppssättningen och i denna en keramikurna full av brända benbitar. Man tror att benen har tillhört en ung kvinna, även om man inte kan veta säkert. Om det är så, är det tämligen unikt. Samhället var nämligen väldigt patriarkalt under bronsåldern. Längre upp i gravhögen hittade man också två så kallade sekundärgravar, förmodligen tillkomna vid senare tillfällen.

– Skeppssättningar var väldigt betydelsefulla som symboler på den här tiden. De symboliserade både färden till andra sidan efter döden och handelskontakter med andra länder, säger Maria Wikrén och fortsätter:

ANNONS

– Eftersom det finns en sådan sättning i graven hade personen förmodligen en central roll, kanske både politiskt och religiöst. Det var överhuvudtaget betydelsefulla personer som fick den här typen av gravplatser för 2800 år sedan.

I centralgravens urna har tre små bronsföremål hittats: en dolk, en pincett och en syl. Alla föremål från graven finns numera på Historiska museet i Stockholm. Bronsdolkar var vanliga i södra Europa på den här tiden.

– Många tror att människor på den här tiden mest var hemma, men de reste väldigt mycket. Handeln med andra delar av världen var väldigt utbredd.

Läs tidigare artiklar om Lugnarohögen:

Nu står Lugnarohögen redo att ta emot besök

Inga toaletter vid Lugnarohögen

Fakta: Lugnarohögen

Lugnarohögen har öppet varje tisdag till söndag 12–16 till och med den 16 augusti. För mer info besök visitlaholm.se.

Fakta: Maria Wikrén

Ålder: 30 år.

Bor: I Halmstad.

Gör: Konstkoordinator på kulturenheten i Laholms kommun.

Planer för sommaren: ”Det blir lite dagsutflykter och hemester.”

Det bästa med Halland på sommaren: ”Havet och stränderna ligger mig varmt om hjärtat.”

Tre sommartips

”Teckningsmuseet i Laholm är fantastiskt.”

”Åk till Hjörneredssjöarna. Där kan man vandra, paddla kanot och äta picknick.”

”Vandrar man i Osbecks bokskogar får man vacker natur och kulturhistoria i ett.”

ANNONS