LT går miste om tre miljoner i presstöd

Oklar framtid för minsta sexdagarstidningen.

ANNONS
|

Vinden hade börjat vända för Sveriges minsta sexdagarstidning när kallduschen kom. Laholms tidning tappar hela presstödet, drygt tre miljoner kronor. Vad det betyder för framtiden är oklart.

Tre miljoner är mycket pengar för en verksamhet som årligen omsätter cirka 20 miljoner. Men också för ägarkoncernen, Skånska Dagbladet, som helhet. Med en omsättning på 300 miljoner var fjolårsvinsten blygsamma tre.

Vad gör ni?

– Vet ej. Beslutet kom i går, säger vd, Lars J Eriksson och tillägger att "även om skånskan befinner sig en jättepressad situation så har ägarna muskler".

– Ägarnas mål är inte att tjäna en massa pengar. Vår ambition är att hitta en lösning och komma tillbaka nästa år med en upplaga som uppfyller villkoren.

ANNONS

För att vara berättigad till presstöd måste minst 70 procent av tidningens totala upplaga utgöras av betalda så kallade abonnentexemplar. Men av olika orsaker, bland annat en omfattande totaldistribution av friexemplar i Båstads kommun, nådde tidningen i fjol inte upp till mer än 62 procent. Med en totalupplaga på 2500 exemplar innebar det att LT hade drygt 1550 betalande prenumeranter. Hallandspostens upplaga i Laholms kommun var tre gånger större.

Tommy Bengtsson, med ett förflutet som ledande c-politiker i Laholm, tillhör skånskans styrelse och dess arbetsutskott. Han säger att beskedet om det förlorade presstödet "kom helt oväntat".

– Det är naturligtvis bekymmersamt när man tappar så mycket pengar.

LT har ju ett antal svåra år bakom sig. Kan det här betyda slutet för tidningen?

– Det tror jag inte. Först och främst måste vi göra en fullständig genomgång av den uppkomna situationen. På onsdag eller torsdag ska arbetsutskottet träffa Laholms Tidnings anställda.

Tommy Bengtsson är alltså förhoppningsfull när det gäller LT:s möjligheter att fortsätta som sexdagarstidning. Alternativet, att övergå till fådagarsutgivning, har inte funnits på agendan.

– Satsningen som gjordes i början av året har varit framgångsrik. Omsättningen har ökat med över tio procent jämfört med motsvarande period förra året. Min bedömning är att LT skulle ha gått med vinst om vi inte hade förlorat presstödet.

ANNONS

På själva kärnfrågan, om skånskan är beredd att betala miljonerna som krävs för att behålla koncernträdets minsta gren, har Tommy Bengtsson dock inget svar.

– Det får vi ta på ett styrelsemöte framöver, säger han.

ANNONS