När HP sammanför Knut Nilsson och Bennie Larsson visar det sig att de känner varandra sedan gammalt. Knut Nilsson (till vänster) var en av dem som tillverkade Laholmsskylten, troligen 1959. Bennie Larsson tog i år initiativet att skriva till kommunen och klaga på skyltens skick.
När HP sammanför Knut Nilsson och Bennie Larsson visar det sig att de känner varandra sedan gammalt. Knut Nilsson (till vänster) var en av dem som tillverkade Laholmsskylten, troligen 1959. Bennie Larsson tog i år initiativet att skriva till kommunen och klaga på skyltens skick. Bild: Henrik Williamsson

Lokalhistoria bakom Laholmsskylten som ska rustas upp

Den gamla skylten som skapades för att välkomna besökare till Laholm ska renoveras. Men hur kom den till? Och vilket är ordet som fallit bort? Bakom kulisserna har ett detektivarbete om skyltens historia gjorts.

ANNONS
LocationLaholm||

– Den har alltid stått där. Man tänker liksom inte så mycket på den, säger Jonas Heintz, kulturchef på Laholms kommun.

Det har han rätt i. Den svarta metallskylten vid Lagavägen har i många år helt obemärkt fått stå och förfalla.

Ända tills i år, när laholmaren Bennie Larsson fäste kommunens uppmärksamhet på saken.

– Jag bor i Gamleby och går förbi den varje dag. Jag har retat mig på den länge och tänkte att jag måste skriva till kommunen. Den är ingen skönhet och det är många som passerar där, fiskare och andra, säger han.

”Konst”, ”idyll” och vad mer?

Skylten visar en silhuett av Laholms stad. Undertill står orden ”konst” och ”idyll”. Men hål vittnar om att det funnits ett ord till.

ANNONS

När det blev känt i lokalhistoriska kretsar att kommunen tog Bennie Larssons brev på allvar och tänkte renovera skylten uppstod en intensiv diskussion i Facebook-gruppen Du vet att du är från Laholm om...

Vilket ord saknas? Och varifrån kommer skylten?

Hallandsposten 2 april 1980. Klippet visar att ordet som någon gång under de senaste 40 åren försvunnit är ”Lagaholmsspel”.
Hallandsposten 2 april 1980. Klippet visar att ordet som någon gång under de senaste 40 åren försvunnit är ”Lagaholmsspel”.

Patrik Ahlgren knäckte den första frågan genom att dyka ner i Hallandspostens elektroniska arkiv. Han hittade en HP-bild tagen i april 1980. I artikeln, som handlade om att skyltarna skulle rustas upp, fanns en bild där orden ”konst – Lagaholmsspel – idyll” syntes.

Knut Nilsson minns tillverkningen

Fråga nummer två besvarades också i Facebook-gruppen. Men vi låter Knut Nilsson, 86, själv berätta:

– Vi var tre killar på Bröderna Nilssons mekaniska verkstad som gjorde tre sådana skyltar. Jag hade för mig att det bara blev en, men jag har pratat med min kollega Jerker Jonasson och han mindes att det var tre stycken. Det var jag som bockade till siluetten över Laholm av rundjärn.

Den tjusiga stålskylten skulle vara det första en besökare såg på vägen in mot Laholm. I dag står den lite bortglömd vid Lagavägen där den gnagts av tidens tand och behöver renovering. Bland annat saknas ordet ”Lagaholmsspel”, som liksom orden ”konst” och ”idyll” bockades till av breda plattjärn. 40 millimeter breda, enligt Knut Nilsson som arbetade på den mekaniska verkstad där skylten kom till.
Den tjusiga stålskylten skulle vara det första en besökare såg på vägen in mot Laholm. I dag står den lite bortglömd vid Lagavägen där den gnagts av tidens tand och behöver renovering. Bland annat saknas ordet ”Lagaholmsspel”, som liksom orden ”konst” och ”idyll” bockades till av breda plattjärn. 40 millimeter breda, enligt Knut Nilsson som arbetade på den mekaniska verkstad där skylten kom till. Bild: Henrik Williamsson

Knut Nilsson minns att designen gjordes av dåvarande stadsarkitekten Svend Bøgh-Andersen och att denne besökte verkstaden medan arbetet pågick.

Svend Bøgh-Andersen. Legendarisk stadsarkitekt i Laholm och dessutom skylt-designer.
Svend Bøgh-Andersen. Legendarisk stadsarkitekt i Laholm och dessutom skylt-designer. Bild: ur boken Arkitekten och hans hus

– Det skulle stå en skylt vid varje infart till Laholm. Men det var nog någon myndighet som tyckte att det var för mycket text som kunde störa trafikanterna. Jag minns i alla fall aldrig att jag såg skyltarna uppe, säger Knut Nilsson.

ANNONS

Det där hände i slutet av 1950-talet. I en artikel i HP:s arkiv från 30 juni 1960 omtalas de välkomstskyltar som Laholms stad ”inom kort” ska sätta upp vid sina infarter.

De kanske har kommit på plats (efter lång väntan) när dessa rader läses”, skrev tidningen då.

Hallandsposten 30 juni 1960. Texten skvallrar om att Laholms stad just då stod i begrepp att sätta upp de välkomnande skyltarna.
Hallandsposten 30 juni 1960. Texten skvallrar om att Laholms stad just då stod i begrepp att sätta upp de välkomnande skyltarna.

Sattes skyltarna upp? Det är lite olika bud om detta. Knut Nilsson minns dem alltså inte. Men i artikeln från 1980 påstås att skyltarna verkligen hade stått vid stadens infarter ”för mer än tio år sedan”. Huruvida välkomstskyltarna välkomnade bilister eller ej får nog bli en fortsatt diskussionsfråga ...

Dags för renovering

Klart är åtminstone att kommunen nu vill renovera den kvarvarande skylten, som förutom att den blivit rostig och ful står på sniskan ut mot Lagavägen.

– Vi ska försöka ta tag i det rätt omgående. Vi tänker ta kontakt med företaget som renoverade förra gången och få fram en prislapp, säger stadsträdgårdsmästare Michael Reid.

Ordet ”Lagaholmsspel” har fallit bort. Ska ni tillverka ett nytt ord?

– Det är något vi får titta på. Vi får se på historiken, det kanske finns något ord som är mer aktuellt. Vi får också ha en diskussion om det här går att göra inom driftbudgeten eller om vi behöver ansöka om pengar.

ANNONS
Borgmästare Axel Malmquist 1965. Troligen syns medverkande i ett Lagaholmsspel i bakgrunden.
Borgmästare Axel Malmquist 1965. Troligen syns medverkande i ett Lagaholmsspel i bakgrunden. Bild: Gamla Laholm

Den som inte är så kunnig i Laholms historia undrar nog vad Lagaholmsspel är för något. Det var en årlig historisk teaterpjäs som skapades av gamle borgmästaren Axel Malmquist. Hans Lagaholmsspel hölls från 1933 till 1968. Intäkterna bekostade inköp av flera offentliga konstverk i staden.

Varför försvann ett ord?

Knut Nilsson tycker inte att ”Lagaholmsspel” ska bytas mot något annat. Han menar också att originalet borde kunna hittas.

– Kommunen får gå ner i källaren. Det finns nog i något förråd. Skyltarna kan väl inte vara slängda? säger han.

Frågan om när och varför ordet försvann är höljd i historiens dunkel.

– Togs det bort för att det inte fanns några spel längre? Den informationen kanske också kommer fram, säger kulturchef Jonas Heintz.

ANNONS