Lodjur har hittat hem i Laholm

Antalet lodjur har ökat och viltspårare har konstaterat att minst en unge fötts i Laholm. Vilket gör att man nu ser den sydligaste etableringen i Halland i modern tid.

ANNONS
|

Inventeringen av lodjursstammen har visat att det finns 1 300 lodjur i Sverige i dag, jämfört med för två år sedan då stammen låg på 840 djur.

I inventeringen finns det en dokumenterad familjegrupp som finns i Laholms kommun, där en hona med lodjursunge bekräftats under vintern som gick. Men det är inte den lodjursunge som dog av svält vid Glänninge sjö för snart ett år sedan.

– Det djur som dog vet vi inte riktigt var det kom ifrån, den föryngring vi hittat är förmodligen den sydligaste föryngring vi haft i Halland. De spåren har varit lokaliserade mer österut i Laholm, säger Martin Broberg, handläggare för rovdjursfrågor vid länsstyrelsen.

ANNONS

Men utbredningen i Halland går långsamt enligt Martin Broberg, de vanligaste trakterna för lodjur är i Falkenberg- och Hylte kommun, även om de nu visat sig expansiva i sydhalland.

– Vi i Halland har pendlat mellan en till fyra föryngringar. Det är ingen superdramatisk höjning av stammen här. Men lyfter man blicken ser man att lodjuren ökar i antal i andra sydlän, säger Martin Broberg.

När det kommer lite nysnö är viltspårarna hoppfulla att kunna lära sig mer om lodjuren i Laholm. Då det är lättast att spåra på orörd snö.

– Vi är långt i från färdiga med att spåra i södra Halland. Det finns en reproduktiv hona i Laholm och lodjuren kan bli ganska långlivade. Det är inte omöjligt att vi kan hitta nya föryngringar med lodjursungar i Laholm även denna vinter, säger Martin Broberg.

Det är just de reproduktiva honorna som saknats i Halland innan.

– Vi ser en positiv trend, de har inte dött undan för oss. Vår lilla population av lodjur har en bra utveckling. De har annars en tendens att drabbas av rävskabb och där är några som tas av trafiken då och då, säger Martin Broberg.

Det har dykt upp observationer av lodjur i kommunen då och då, även om det är ett skyggt djur. Från länsstyrelsens sida spår man att Laholm har bra förutsättningar för att lodjur bosätter sig.

ANNONS

– Tittar man på förutsättningarna i Laholm är de väldigt goda i de östra delarna av kommunen. De gillar ett kuperat område och småbrutet landskap med odling. Lodjuren är väldigt förtjusta i att ta rådjur, de marker som rådjuren gillar, där trivs även lodjuren, säger Martin Broberg.

För att slå ut konkurrensen om födan brukar lodjur även hålla borta räv från sitt område, men inte ta räven som föda.

Fakta: Födslar i länet

Säkra föryngringar i Halland

År Lodjur:

2010 1,5

2011 2

2012 3

2013 2,5

2014 2,5

2015 3,5

"Halva föryngringar" innebär att honans hemområde delas med annat län.

Kommuner med föryngring av lodjur.

Ett hemområde är stort och kan beröra mer än en kommun.

År

2010 Varberg, Falkenberg, Hylte

2011 Falkenberg, Hylte

2012 Falkenberg, Hylte, Halmstad

2013 Falkenberg, Hylte

2014 Falkenberg, Hylte

2015 Falkenberg, Hylte, Laholm

ANNONS