Lodjursattacken inträffade den 14 maj. Före angreppet bestod flocken av 47 får. Lodjuret på bilden bor på Skansen.
Lodjursattacken inträffade den 14 maj. Före angreppet bestod flocken av 47 får. Lodjuret på bilden bor på Skansen. Bild: Jonas Ekströmer/Adam Ihse/TT

Lodjur angrep får – dräktig tacka dödad

Fåret dödades av ett rovdjur. Spåren tyder enligt länsstyrelsen på att det var ett lodjur som gick till angrepp.

ANNONS
LocationSkottorp||

En tacka i en flock om ett 50-tal får på Skottorps säteri AB har dödats av ett rovdjur. Tackan, som var dräktig, saknade ett bakben och alla inälvor var uppätna när kadavret hittades 14 maj. Fostret återfanns inte.

En besiktningsman från länsstyrelsen åkte ut och inspekterade platsen samma dag, bland annat för att fastställa vilket rovdjur som kan ha legat bakom angreppet.

– Besiktningsmannen har bedömt att det var ett lodjur, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Staten betalar ut ersättning för skada på tamdjur som orsakats av fredat rovdjur. I det här fallet har länsstyrelsen beslutat att säteriet får ersättning för fårets värde med totalt 2 950 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Lodjursjakten över på bara några dagar

LÄS MER:Inga nya lokatter i Halland – än

LÄS MER:Få tips om lodjur når fram till inventerare

LÄS MER:Lodjuren förökar sig långsammare än väntat

Fakta: Lodjur

• Den senaste populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 200 lodjur i Sverige.

• Lodjuret förekommer i hela Sverige förutom på Gotland. Föryngringar återfinns i alla län ner till och med nordöstra Skåne. Historiskt sett har utbredningen varierat starkt i och med att populationens storlek reglerats, främst genom jakt.

• I början av 1920-talet var lodjuret nästan utrotat. Det fanns en liten stam i gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten. Lodjuret fridlystes i Sverige 1928 och stammen ökade till 700 djur fram till 1980-talet, då lodjuren förekom över större delen av landet.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS