Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omskrivet mord. Martinssons uppseendeväckande BMW knöt honom till mordplatsen i Hjärnarp. Hans två inhyrda torpeder skulle stå för våldet. En av dem dömdes också för mordet. 2008 vallades Martinsson i en fruktlös jakt på mordvapnet. Bilder: Inge Henrikson och Polisen

Livstidsdömd vill få straffet tidsbestämt

På kvällen den 18 januari 2005 sköts en 49-årig man till döds utanför sin bostad i Hjärnarp. Dagen därpå greps laholmaren Kjell Martinsson. Han har således varit frihetsberövad i tio år och har nu möjlighet att få sitt livsstidsstraff tidsbegränsat.

Laholmaren Kjell Martinsson kallades ”54-åringen” i de första tidningsartiklarna som skrevs om Hjärnarpsmordet. Nu har han hunnit fylla 64.

I förra veckan lade han in en ansökan till rättsväsendet. Den bestod av ett enkelt handskrivet A4-ark med texten:

”Jag Kjell Folke Martinsson (personnummer) ansöker om tidsbestämt straff i Örebro tingsrätt.”

Martinsson vill ha advokat Jonas Lundberg, Göteborg, som ombud. Av ansökan framgår också att han just nu sitter på en anstalt i Visby.

– Jag bedömer hans möjligheter som goda. Han har haft regelbundna permissioner, även obevakade, och så vitt jag vet har han inte haft någon misskötsamhet, säger Jonas Lundberg.

Emellertid har polisen i Skåne just nu en förundersökning i gång kring Kjell Martinsson.

I somras blev han polisanmäld av en man i Hjärnarp. Brottsrubriceringen är övergrepp i rättssak.

Hjärnarpsbon förhördes dagarna efter mordet 2005. Hans uppgifter var ointressanta för polis och åklagare, då han inte sett något av händelsen. Mannen vittnade aldrig i mordrättegången.

Men Kjell Martinsson har tidigare hävdat att mannen ljög. I en resningsansökan 2012 gick han så långt att han spekulerade i att Hjärnarpsbon ”kan vara gärningsmannen”.

I fjol våras skickade Kjell Martinsson ett brev till Hjärnarpsbon där han krävde att denne skulle ändra sitt vittnesmål. Annars hotade Martinsson att dra honom inför domstol för mened.

Polisförhör kring det misstänkta övergreppet har hållits med Kjell Martinsson i Visby de senaste dagarna.

Kan detta ligga honom i fatet när han nu vill få sitt straff tidsbestämt?

– Jag tror inte det. Förundersökningen är inte klar och det är tveksamt om det ens går till åtal. Blir det åtal bedömer jag att det finns utsikter att han kan bli frikänd, säger Jonas Lundberg.

Martinsson dömdes i hovrätten för att ha begått mordet gemensamt och i samråd med en inhyrd torped. Motivet var svartsjuka och rätten kom fram till att Martinsson beställt ett mord.

I somras skrev Martinsson till Högsta domstolen och krävde att förundersökningen kring det tio år gamla mordet skulle återupptas.

Anledningen var att den i dag 41-årige torpeden för några år sedan erkände att det var han som avlossade de dödande pistolskotten.

Kjell Martinsson var med vid mordplatsen, men har hela tiden nekat till att ha beställt mord. Offret skulle ”bara” misshandlas.

Från sin cell har Martinsson framfört en rad olika påståenden och teorier kring hur Hjärnarpsmordet gått till.

Allt från att han själv begick mordet och kastade vapnet på Hallandsås, till att gärningsmannen var en av mordoffrets affärsbekanta.

Den hypotes han nu senast framförde till HD var att torpeden begick mordet i avsikt att senare pressa honom på pengar. Kjell Martinsson vill torpedens motiv klarläggs.

HD har ännu inte tagit upp Martinssons begäran.

Det som nu händer kring hans ansökan om att få straffet tidsbegränsat är att Kriminalvården och Rättsmedicinalverket ska utreda hans lämplighet.

– De ska yttra sig om risken för återfall i brott är låg, medel eller hög. Vad Rättsmedicinalverket säger har ofta en väldigt stor betydelse för tingsrätten, säger Jonas Lundberg som tror att ett utslag kan komma inom fyra–fem månader.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!