Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Liberalerna vill behålla skolskjuts från kusten

Liberalerna vill att högstadieelever ska få fortsätta åka skolskjuts hela vägen från Skummeslövsstrand till Våxtorpsskolan.
– Risken är att man skjuter sig själv i foten, säger Jan Gottfriedson (L) om den kritiserade fyrakilometersregeln.

Föräldrarna som protesterar mot Laholms kommuns nya striktare tillämpning av fyrakilometersregeln får allt mer politiskt stöd.

– Jag bor i Skummeslöv och märker att folk reagerar. Jag tycker också att det inte känns så himla klokt att behandla den mest expansiva delen i Laholms kommun på det här sättet, säger Jan Gottfriedson (L).

Högstadiet får inte åka med

Från och med i höst får elever i årskurs 7-9 inte längre hoppa på skolbussen i Skummeslövsstrand. I stället måste de ta sig till Skottorp för egen maskin.

Bun:s sätt att hantera det här är lite kortsiktigt.

Medborgerlig samling var tidiga med att kritisera barn- och ungdomsförvaltningens beslut. Nu lyfter Liberalerna frågan i en motion till kommunfullmäktige.

– Bun:s (barn- och ungdomsnämndens) sätt att hantera det här är lite kortsiktigt. De försöker hålla budgeten. Men fullmäktige har helikopterperspektiv och ett vidare ansvar för tillväxtmålet, säger Jan Gottfriedson, som själv sitter i nämnden.

Liberalernas motion har skrivits under av Jan Gottfriedson, Margareta Jonsson och Elvis Begic. De påpekar också att cykelvägen över motorvägen inte är helt säker. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Liberalernas motion har skrivits under av Jan Gottfriedson, Margareta Jonsson och Elvis Begic. De påpekar också att cykelvägen över motorvägen inte är helt säker. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Dyrare i längden

Att dra tillbaka det gamla undantaget uppges spara 200 000 kronor om året.

– Det blir risk att man förlorar pengar i stället. Om föräldrarna börjar köra eleverna till Båstad, då kommer man att förlora eleverna till gymnasiet där man redan har svårt i dag. Då får man svårt med både ekonomi och framtida programutbud, säger Jan Gottfriedson.

Bun:s ordförande Åke Hantoft (C) har sagt att det måste vara lika för alla elever i kommunen.

Vad svarar du på det?

– Om eleverna här fortsätter att åka på det sättet de alltid har gjort innebär inte det att det blir sämre för någon annan. Dessutom tror jag att om man skulle tillämpa regeln fullt ut skulle det också bli försämringar för elever i Mellbystrand. Där blir det ännu dummare, för där får alla plats i bussen i dag, säger Jan Gottfriedson.

LÄS MER: ”Det handlar om kaffepengar”

LÄS MER: Föräldrar rasar mot fyrakilometersregel

LÄS MER: Fyrakilometersregel slår mot högstadieelever

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!