Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den obebyggda tomten där LBVA mätt upp stor vattenförbrukning ligger vid Odens väg i Allarp. Fastighetsbolaget Exexploa anser att underlaget för fakturan inte kan stämma. Bild: Christopher Lembke
Den obebyggda tomten där LBVA mätt upp stor vattenförbrukning ligger vid Odens väg i Allarp. Fastighetsbolaget Exexploa anser att underlaget för fakturan inte kan stämma. Bild: Christopher Lembke

LBVA stämmer Allarpsbolag för vattenräkning

En två år gammal faktura på 57 595 kronor har inte betalats av Exexploa. ”De fakturerar för något som vi anser att de inte kan ha levererat”, säger Gudjon Halldorsson, styrelseordförande.

Under en period på 15 månader 2017-18 försåg Laholmsbuktens VA ett par arbetsbodar på Exexploas byggprojekt i Allarp i Skummeslövsstrand med vatten. Men när en räkning på 55 595 kronor landade hos Exexploa bestreds den med motiveringen att den var för hög. Laholmsbuktens VA lät då kontrollera vattenmätaren som godkändes utan anmärkning och skickade en ny faktura i juli 2019.

Då Exexploa ett år senare ännu inte hade betalat fakturan har Laholmsbuktens VA via Halmstads kommun nu skickat in en stämningsansökan till Mark- och miljödomstolen.

Något som överraskar Gudjon Halldorsson på Exexploa.

– Detta borde vi kunna lösa parterna emellan. Vi har tagit med kontakt Laholmsbuktens VA och ska träffas i augusti efter semestrarna och se om det inte går att lösa över bordet.

Att vattenåtgången i arbetsbodarna skulle motivera en faktura på 57 595 kronor är orimligt, enligt Halldorsson som säger att det motsvarar en årsförbrukning för 16-18 lägenheter.

– Det är ingen som vet var det här vattnet har tagit vägen. Vattenmätaren visar på en enorm vattenförbrukning under några dagar, men då hade vi ingen verksamhet i området.

Och ett läckage kan det inte vara tal om.

– Då hade vi haft ett vattenfyllt dike mellan arbetsbodarna. Vi får inte ihop det här, därför har vi velat att LBVA tar tillbaka fakturan eller kommer med en bättre förklaring än att de har en vattenmätare som fungerar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här