LBVA:s framtida anslutning till Bolmens vatten påbörjat

LBVA har haft möte med Sydvatten för att på sikt kunna säkra dricksvattnet i framtiden. Investeringen kommer att vara omfattande och räknas vara klart om tio år.

ANNONS
LocationLaholm||

Sydvatten är ett kommunägt bolag som försörjer 17 skånska kommuner med vatten från Bolmen. Inom en överskådlig framtid kanske den även kommer tjäna Laholm och Halmstad.

– Vi har påbörjat en process att få ta del av det vattnet som vattendomen medger. Det var ingen realförhandling utan ett första möte, säger Roland Norrman (M), ordförande för Laholmsbuktens VA, LBVA.

Han uppger att sex kubik per sekund får tas ut från Bolmen.

– I vattendomen är en kubik per sekund vigd åt Halmstadhållet, så den kommer Sydvatten aldrig kunna ta ut som det är i dag. Själva ligger de på uttag på 2–2,5 kubik i sekunden, säger Roland Norrman.

ANNONS

Sydvatten har en åtta mil lång tunnel från Småland till Skåne som leder vattnet till dem, efter en grovfiltrering. Tanken är att LBVA lägger en ledning ner till Brunskog, mellan Stjärnarp och Perstorpskrysset. För att sedan rena vattnet genom Eldsbergaåsen.

Ska leverera mer vatten

– Det är för att få tillgång till en större mängd vatten. I år hade det inte hjälpt oss att undvika ett bevattningsförbud. Nu har vi tillgång till grundvatten, problemet är att konsumtionen är större än vad produktionen mäktar med, säger Roland Norrman.

Norrman uppger att LBVA:s omgörning till aktiebolag hjälper samarbetet med andra vattenbolag som redan är i den formen.

– Direkt när det var klart kunde vi lättare ta kontakt för att upprätta ett samarbete. Anslutningen kommer inte vara en billig lösning, men kanske det billigaste om man jämför med att lägga ett system för tekniskt vatten sidan om dricksvattenledningar, säger Norrman.

För lite vatten år 2050

Redan för tre år sedan presenterade LBVA siffror på att om 30 år hade befolkningen expanderat i området så att försörjningen av vatten skulle vara ett problem.

– Vi är väldigt bortskämda i Sverige med vatten i kranen som går att dricka om vi blickar ut internationellt. Hade vi minskat antalet liter vi gör av med per person och dygn hade det varit löst, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Den här investeringen kommer kosta många nollor och ta minst tio år att göra. Sedan kommer Statkraft kräva mer pengar för att det minskar andelen vattenkraft som går att tillverka.

LÄS MER:LBVA har en plan om vattnet försvinner

LÄS MER:Så vill politikerna säkra vårt vatten

LÄS MER:Ett avsaltningsprojekt blir snabbt dyrt

ANNONS