Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dagvatten. Ledningarna grävdes ner i gatan januari 2009. Fakturorna damp ner i brevlådorna maj 2016. LBVA anser sig ha lagen på sin sida.

LBVA: ”Det har missats på något sätt”

Laholmsbuktens va har försökt vara sjyst, uppger Jan-Åke Hansson, tillförordnad förvaltningschef. – Hade vi väntat tio dagar till hade det blivit 15 procent dyrare, säger han.

Jan-Åke Hansson har förståelse för kritiken från fastighetsägarna.

– Det är klart att de skulle ha fått fakturorna när det byggdes ut, men nu blev det på det viset. Den va-lagstiftning vi har att följa säger att det inte är när det byggs ut, utan när man informerar om dess läge som betalningsskyldighet inträder.

Varför kallade ni till möte med så kort varsel strax före jul och nyår?

– Vi visste att anläggningsavgiften skulle höjas med 15 procent vid årsskiftet. När vi väl upptäckte det här olyckliga att det inte hade fakturerats vid själva utbyggnaden, var det ändå sjystare att ha mötet hastigt och bespara dem 15 procent.

Jan-Åke Hansson vet inte varför fakturorna blev liggande så länge.

– Det har missats på något sätt. Det var innan Laholmsbuktens va bildades och jag var inte med på den tiden. Vi har tyvärr hittat ett par sådana här och jag hoppas verkligen att vi inte ska hitta fler.

När kommunen gör fel, kan ni inte stå ert kast och stryka fakturorna?

– Det är en bra tanke, men vi måste ta hänsyn till hela va-kollektivet. Det är inte okej för de abonnenter som har gjort rätt för sig att andra så att säga ska få det till skänks.

Varför inte ta betalt enligt dåvarande taxan, från 2010?

– Självklart var det uppe till diskussion, men då följer vi inte va-lagstiftningen. Våra jurister avråder oss från att göra så. Klagade någon skulle vi få smäll på fingrarna.

Tidigare gatuchefens mejl har inget värde, enligt Hansson:

– Nej. Lagstiftningen är tydlig på den punkten. Det här är ett beslut som ska tas i kommunfullmäktige.

Läs även: Kustbor får va-räkningar sju år efter grävning

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här