Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dricksvattenläget är allvarligt men det är ingen kris förrän någon av täkterna har slut på vatten. Bild: Kenny Hjälte/arkiv

LBVA beräknar risker inför en möjlig vattenkris

Redan nu går det ut mer vatten för att sommargästerna anlänt. Om det är så att vattensituationen går in i ett krisläge har LBVA tänkt på olika följder.

Sedan den 11 april har det varit bevattningsförbud och Laholmsbuktens VA (LBVA) har klassat det som ett allvarligt läge.

– Kris är först när vattnet i någon av vattentäkterna tar slut, det är en fullt möjligt händelse och att en del blir utan vatten, säger Mattias Leijon, förvaltningschef LBVA, som nyligen träffade politikerna i Laholm för att informera om dricksvattensituationen.

Med sig hade Mattias Leijon diagram för vattentäkterna i Laholm som han visade upp. Bilder där linjen gör ett stort fall men en liten knyck uppåt i slutet. Den lilla kråksparken är ett minskat uttag till följd av att konsumenterna tar läget på allvar och ser till att spara på dricksvattnet.

– För vattentäkten i Dömestorp är nivån nu den klart lägsta som vi uppmätt någonsin och vi kommer in med låga nivåer innan vi kommer in i det som är vår högförbrukningsperiod, säger han och fortsätter: 

– Vattentäkten i Veinge har vi använt längre än Dömestorp och i Veinge är vi inte nere på de rekordlåga nivåer som vi hade 1997. Då kördes vattenverket i Veinge väldigt hårt, det är inte hållbart att pressa Veinge så hårt som gjordes då, säger Mattias Leijon.

Han menar att både Laholm och Halmstad står inför samma dåliga läge och att överföringsledningen som byggts mellan kommunerna kan användas i händelse av att det blir kris och det behövs föras vatten mellan kommunerna.

Vattenläget i Knäred menar han är något bättre då Lagan ser till att göra en egen infiltration till vattentäkten.

– Knäred är den största av de mindre täkterna och där får man ett naturligt intag av vatten från Lagan. Så länge det finns vatten i Lagan kan man vara trygg med att det finns vatten i täkten. Samtidigt har vi sett att vattennivån i ån också påverkats och inte varit på samma höga nivå som tidigare, säger han. 

Samtidigt höjer han en varningens finger för dem som stirrar sig blinda på vattendomar som säger hur mycket vatten som får tas ut ur täkterna.

– Vattendomarna är missvisande. I Skottorp är vattendomen från 1968 och säger att vi får ta ut 9 000 kubik vatten per dygn, medan återbildandet av vatten enbart är på 1 800 kubik. Det säger sig självt att det inte är hållbart att ta ut mer än vad täkten klarar att återbilda. Vi har tittat på en utveckling i Skottorp av att skapa infiltration med hjälp av Smedjeån men vi har sett att det inte är hållbart över tid och håller på att styra om, säger han.
– Just nu vidtar vi åtgärder som påfyllnad av vatten från sjöar och åar som vi normalt sätt inte får göra, i god dialog med länsstyrelsen. Men historien får döma oss och se om det var rätt eller fel, säger Mattias Leijon.

Inför en vattenkris har LBVA försökt se över organisationen och förbereda inför alla möjliga scenarion.

– I dag använder varje person 140-150 liter vatten per dag. Går vi in i nödvattensförsörjningsläge räknar vi på fem liter per person och dygn, säger han och de räknar att en social oro kan uppstå, säger han.

– Är det tal om nödvatten och ska man köa för att hämta ut vatten så kan man räkna med att det kan bli handgripligheter och slagsmål. Det är sådana konsekvenser vi försöker räkna med på förhand.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!