Lars-Erik är ny områdesinspektor

Södra skogsägarnas nya områdesinspektor, Lars-Erik Larsson, är välkänd iskogsägarleden. I 15 år har han arbetat tillsammans med sin företrädare Boris Paulsson, som nu går i pension.

ANNONS
|

Strömsnäsbruksonen Lars-Erik Larsson, numera bosatt i Göstorp, är med sina 15 år som skogvaktare i föreningen långt ifrån någon novis. Redan på 1970-talet arbetade han inom Södra skogsägarna, där han fick jobb direkt efter att ha gått ut Statens skogsinstitut i Värnamo.

Under de senaste tio åren har han varit knuten till Båstab AB som bland annat reparatör, verkmästare och förman. Där arbetade han fortfarande när hans gamla arbetskamrat från Södra, Boris Paulsson, en dag ringde och uppmanade Lars-Erik att bli hans efterträdare som områdesinspektor i Laholms kommun.

– Boris ringde samma dag som ansökningstiden gick ut. Jag visste inte att tjänsten var utanonnserad, säger Lars-Erik och bekräftar att han i dag är väldigt glad för det samtalet. Den 1 mars tillträdde han sin nya tjänst.

ANNONS

– Jag gillar möjligheten att komma ut i skogen, att kunna utgå hemifrån och åka åt det håll där jag bäst behövs för dagen.

Lång erfarenhet av att arbeta med skogen har Lars-Erik förvisso, men han äger ingen själv.

– Nej, däremot är mina bägge bröder, min far, svärmor och en av mina söner skogsägare.

Alltså finns det redan gott om skog att hjälpa släkten med. Irollen som områdesinspektor blir det nu dessutom Lars-Eriks uppgift att kunna bistå områdets 550 skogsägare med i princip allt som rör en skogsfastighet. Den uppgiften kräver en stor dos flexibilitet.

– Vi har letat efter någon som dels har skogliga baskunskaper och dessutom är social och har stort engagemang för våra kunder, säger Lennart Torstensson, områdeschef för södra Halland.

– Den personen hoppas vi ha hittat i Lars-Erik.

Lars-Erik själv menar att arbetet med skogen bedrivs under helt andra förutsättningar i dag än när han senast arbetade inom Södra. Uppenbart är att utvecklingen har gått framåt, de tjugofem skogshuggare man hade då har bytts ut mot ett fåtal, samt några skogsmaskiner.

Men skillnaderna är fler än så.

– I dag är det högre krav från alla håll, en betydligt hårdare konkurrens. Samtidigt har naturvården fått en helt annan status, tidigare var man mer inriktad på produktion.

ANNONS

Boris Paulssons sista år i yrket präglades i stor utsträckning av stormen i januari förra året. Även Lars-Erik kommer att få ägna tid åt efterverkningarna av Gudrun.

– I alla fall under mitt första halvår kommer jag nog ha ont av det. Men vi börjar se slutet nu, säger han.

Paulsson kommer att finnas kvar i föreningen året ut. Och även om en ny person tagit över hans arbete, så kommer det troligen att bedrivas på ett tämligen likartat sätt.

– Jag tror det kommer att vara rätt så likt, i nuläget kan jag inte säga några förändringar som jag tänker genomföra. Jag är mer jaktintresserad än vad Boris är, kanske kommer medlemmarna att märka av det, funderar Lars-Erik Larsson.

ANNONS