Grisarna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild.
Grisarna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild. Bild: Carina Nilsson

Lantbrukare döms att betala elva år gammal faktura

I elva år lät lantbrukaren bli att betala fakturan för en kontroll av djurskötseln. Nu döms han att betala fakturan, plus elva års ränta på beloppet.

ANNONS
LocationLaholm||

2009 gjorde Länsstyrelsen i Hallands län en tillsyn på en gård i Laholms kommun efter anmälan om brister i djurskötseln.

På gården påträffades 118 döda griskultingar och totalt omhändertogs 800 djur. 15 av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas. Vid kontrollen noterade länsstyrelsen döda djur i såväl utanför stallarna som bland de levande djuren. I stallarna saknades strö till grisarna, det fanns skadedjursangrepp och ett flertal grisar hade krämpor som svansbitning och bölder.

Anser att kontrollen hanterats på felaktigt sätt

En månad efter kontrollen skickade länsstyrelsen en faktura på knappt 22 000 kronor till lantbrukaren. Han ansåg att arbetet i samband med kontrollen hade hanterats på felaktigt sätt och att handläggarnas kompetens brast och överklagade fakturan till förvaltningsrätten. Rätten ansåg att länsstyrelsen hade skäl för att göra tillsynen och avslog överklagandet. Elva år senare har fakturan fortfarande inte betalats.

ANNONS

Nu döms lantbrukaren att betala de knappt 22 000 kronorna. Han ska också betala ränta på beloppet från den 22 november 2009 och får betala rättegångskostnader på knappt 25 000 kronor.

Tog tillbaka krav på 6,3 miljoner kronor

Bonden dömdes i oktober 2010 till villkorlig dom och dagsböter för sin behandling av djuren och fick djurförbud. Han anser att han blivit utsatt för ett myndighetsövergrepp eftersom länsstyrelsens beslut resulterade i att gården såldes på exekutiv auktion och han blev ruinerad. I ett tidigt skede av rättsprocessen ansåg lantbrukaren att staten skulle betala honom drygt 6,3 miljoner kronor. Det kravet togs tillbaka efter diskussioner.

ANNONS