Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Landshövding hoppas på samsyn om Hästen

Landshövdingen Lena Sommestad höll ett anförande om riksintressen och bostadsbyggande på föreningen byggnadsminnen i Hallands årskonferens, ett stenkast från det omdebatterade kvarteret Hästen.

I går höll byggnadsminnesföreningen konferens på teatern i Laholm och byggnadsvårdare från hela Halland möttes för att lyssna på föredrag och se kamrater få bronsplaketter utdelade till sina byggnadsminnen ur landshövdingens hand. 

I Laholm delades plaketter ut till Vippentorpet, som togs emot av Sten Nilsson, samt till Svend Bøgh-Andersens egenritade hem som togs emot av Håkan Dahl.

Strax innan utdelningen höll landshövdingen Lena Sommestad ett anförande om kulturmiljöerna och riksintressets värde för Halland, både för människor och för näringslivet. Men på länsstyrelsen märks att kulturarv ibland ses som ett hinder.

– Kulturmiljön tappas bort i debatten i vissa frågor, som byggandet av nya bostäder när vi har bostadsbrist. I bland möter vi en attityd att vi borde släppa på regler och snabbar på handläggningar, säger Lena Sommestad och fortsätter: 

– Kravet på ett hållbart byggande kan inte stå tillbaka även om detaljplaneläggningen ska snabbas upp. Vi kan inte acceptera förenklingar som inskränker på natur- och kulturvården, säger hon. 

Samtidigt nämnde hon att riksintressena behöver en översyn men att det inte betyder att de är förlegade. 

Kvarteret Hästen var osagt i rummet men landshövdingen fattade galoppen när HP:s utsände frågade om lokala exempel. 

– Det är tråkigt när det blir en konflikt och vi inte lyckas hitta en samsyn. Men länsstyrelsen har varit tydlig i processen att det kan bli aktuellt med en överprövning. Min förhoppning är fortfarande att vi kommer fram till en samsyn, det är ovanligt att vi inte gör det, säger Lena Sommestad.

Det som skiljer parterna åt är en våning. Det har förts fram att det borde plockas ner en våning för att harmoniera med omgivningen. Men fullmäktige i Laholm höll inte med.

– Det är en fråga om att tolka riksintressen, samtidigt känner jag en stor förståelse för hur Laholm ser på det. Man måste samtidigt kunna förnya sig, säger hon.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område