Laholmskock uttagen i landslaget

Laholmstjejen Matilda Ewaldh har blivit uttagen i det svenska kocklandslaget. Tia Strandberg, Trönninge, går in i juniorlandslaget. För första gången sedan 1996 tar kvinnliga kockar plats i landslaget.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det känns naturligtvis helt fantastiskt att få vara med och försvara Sveriges färger internationellt. Jag kan knappt tro att det är sant, säger Matilda Ewaldh.

Hon växte upp på en bondgård i Laholm.

– Både mina föräldrar och morföräldrar var intresserade av matlagning så mitt eget intresse kom naturligt.

– När det var dags att söka till gymnasiet föll mitt val därför självklart på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad.

Jobbade som säsongsarbetare

Efter avslutad utbildning, 2016, började hon jobba som säsongsarbetare på olika platser i Sverige.

– Jag jobbade bland annat i Sälen, Fjällbacka, Båstad och Smögen. Det var en väldigt lärorik period.

ANNONS

2019 kände Matilda att hon ville gå steget vidare och börja tävla i matlagning.

– Jag har alltid älskat att tävla, oavsett om det har handlat om sällskapsspel eller sport. Det är liksom något som triggar mig med själva tävlingsmomentet. Jag bestämde mig därför att söka svenska kocklandslagets och Malin Söderströms stipendium.

– Jag fick stipendiet och hade äran att följa svenska kocklandslaget under ett helt år som elev.

Tiden med landslaget gav henne mersmak.

– Det var svårt att släppa känslan att få ingå i ett lag och tillsammans komma fram till olika lösningar. Jag ville fortsätta att tävla och sökte därför till landslaget.

Tia med i juniorlandslaget

Matilda har hunnit fylla 23. Två år yngre Tia Strandberg har tagits ut till juniorlandslaget.

– Det känns jättebra verkligen. Det är lite nervöst för det är en stor grej, men jag har träffat laget nu och det känns bra, berättar Tia och tillägger:

– Det är stort att få representera svenska landslaget. Vi har börjat lite smått redan nu och delat in vem som ska köra vad. Vi snackar även om vad vi vill representera och vi är ganska inne på att jobba med svenskt och närproducerat.

Båda har tidigare pluggat på Sturegymnasiet i Halmstad och Viking Lindgren har varit lärare åt dem båda två. Han beskriver tjejernas framgång som något av det största man kan åstadkomma som kock.

ANNONS

– Det var riktigt kul att få beskedet, jag är stolt ända in i själen! Så jäkla kul just att det blev både junior- och seniorlandslaget. Det är kul även för våra elever på skolan att de ser att om man ger allt så finns det vägar för att lyckas, säger han.

Efter att ha skickat in sitt cv och genomgått en intervju fick de visa sina kockkunskaper för en coach.

Matilda Ewaldh och Tia Strandberg börjar nu ladda för Culinary Word Cup 2022 i Luxemburg. Därefter väntar Culinary Olympics 2024 i Stuttgart.

– Landslaget kommer att sammanstråla en vecka i månaden i Stockholm fram till tävlingen. Det är ett fullspäckat schema men det kommer att bli jättekul, säger Matilda.

Till vardags jobbar Matilda för Thomas Sjögren, som blev vald till Årets kock 2015.

– Jag pendlar mellan hans krogar på Västkusten samtidigt som jag alltid försöker att vara hemma i Laholm en dag i veckan.

I kocklandslaget ha det inte varit någon kvinna de senaste 25 åren.

– Det är ett bevis på att vi verkligen lyckats och det är superroligt. Jag vill vara en förebild för unga tjejer och vill kunna inspirera dem, säger Matilda Ewaldh.

ANNONS