Vy från Blåkulla.
Vy från Blåkulla.

Laholmshem vill bygga två nya höghus

Tvillingtorn på Klarabäck kan bli Laholms högsta bostadshus.

ANNONS
|

Det är gamla handskfabriken - sedan 1980 Diedrichs – som Laholmshem vill köpa och riva.

– När jag började här i Laholm i höstas hörde jag rykten om att de nya ägarna till industrin ville hitta mer ändamålsenliga lokaler än vad man har i dag. Jag åkte och pratade med och det visade sig att det finns förutsättningar för oss att komma överens, säger Stefan Lundström som är vd för Laholmshem.

Tomten ligger inklämd mellan hyresbostäder på Klarabäck och villor på Toffelgatan. Det kommunala bostadsbolaget vill få miljö- och byggnadsnämnden att ändra detaljplanen så att två hus med sex respektive åtta våningar – 18 och 24 meter höga – kan byggas.

ANNONS

– Det blir lite av ett landmärke. De kommer sticka upp, du kommer se havet från de översta våningarna, du kommer att se den vackra bygden, säger Stefan Lundström.

Men den som vill ha en trea med utsikt får också betala – omkring 9 000 kronor i månaden.

– Det finns förstås en begränsad marknad för det, men vi tror att det här läget i Laholm kommer vara ganska lätt att hitta hyresgäster till. Det blir något extra. Och då blir det flyttkedjor som gör att det på sikt kommer flytta hit nya laholmare.

Under den kommande detaljplaneprocessen kommer berörd allmänhet att få chans att tycka till. Och höghusdebatter har vi haft förut i Laholm.

– Många är tveksamma till höga hus i centrala Laholm, men här tycker man att det är helt okej, säger Stefan Lundström utifrån de laholmare som han har testat idén på.

Några av de befintliga lägre hyreshusen på Klarabäck att hamna i skugga om husen byggs. Stefan Lundström har haft ett möte med hyresgästerna där.

– För de flesta blir det ändå bättre när de slipper industrin i området och få lite ny utemiljö. För de fyra som periodvis får skuggeffekter tror jag vi får erbjuda någon förtur till det nya bygget eller någon annanstans.

ANNONS

Laholmshem vill använda någon av de färdiga huspaket som intresseorganisationen SABO tillhandahåller - så kallade kombohus.

Laholmshems-vd:n siktar på att husen står färdiga hösten 2015. Det innebär att bygget kan pågår parallellt med det i Allarp. Dessutom finns planer för nybygge på Östertullsgatan.

Hur många byggen kan Laholmshem ha i gång samtidigt?

– Att bygga 56 lägenheter är inte så betungande för oss som byggherre. Kombihusen är redan projekterade och upphandlade och kräver inte så stora resurser av oss. Och att lägga till 56 färdiga lägenheter till vår förvaltning med totalt 1 600 lägenheter ser jag inte som ett problem, säger Stefan Lundström.

Fastigheten går i folkmun under namnet handskfabriken än i dag, fast att det har gått mer än 35 år sedan den sista handsken tillverkades här.

1948 flyttade Jönssons handskmakeri in i den nybyggda fabrikslokalen och lämnade lokaler på Vingesgatan. Här arbetade som mest ett 60-tal anställda.

Verksamheten lades ner 1976 efter hårdnande konkurrens från utlandet.

Några år senare flyttade Diedrichs industri in i lokalen. Företaget, under nya ägare, heter i dag Diedrichs flexibla väggsystem.

Källa: Gamla Laholms årsbok 2006

ANNONS