Laholmshem säljer 45 hyreslägenheter

Kommunägda Laholmshem fortsätter att sälja gamla bostäder för att få råd med att bygga nya. Den senaste affären, 45 lägenheter i Genevad och Veinge, blev offentlig på fredagen.

ANNONS
|

Hyresgästerna fick en lapp i brevlådan på morgonen och under eftermiddagen lämnades papperna in till kommunstyrelsen.

Tre stycken fastigheter, Bruksgatan 6 och Eriksbergsgatan 20 A-E i Genevad och Prästvägen 2-4 i Veinge, ska få nya ägare.

Fyra anbud lämnades in under försäljningen. Det högsta och vinnande kom från Bo bra fastighets i Halmstad AB. Bo bra vill betala 27,6 miljoner kronor för alla tre fastigheterna.

En god affär för Laholmshem, enligt bolagets vd Stefan Lundström.

– Budet är 20 procent över det värderade värdet. Vi är nöjda, säger han.

Varför säljer ni just de här bostadshusen?

–Det var lite udda fåglar i vårt bestånd, som behöver lite kärlek från någon som kan ägna sig just åt dem. Det finns utvecklingsmöjligheter och renoveringsbehov, säger Stefan Lundström.

ANNONS

Han nämner som exempel att det finns oinredda vindar som kan göras om till lägenheter.

Försäljningen betyder inte att det kommunala bostadsbolaget överger orterna. Tvärtom, uppger vd:n.

–Vi har stora planer i Veinge. Vi är på jakt efter byggbar mark. Veinge är en framtidsort för oss och vi vill visa regionen att vi satsar där. Det är av stor vikt för hela kommunen att Veinge kommer på kartan, så att det blir ett tågstopp där.

Att sälja för att bygga nytt har varit Laholmshems strategi sedan december 2015. På försäljningslistan med 156 lägenheter finns nu endast 29 osålda kvar.

Stefan Lundström räknar inte med fler försäljningar före nästa höst.

Läs också:

  1. Laholmshem säljer kvarteret Rädisan
  2. Laholmshem på gång att sälja i Knäred

Pengarna som bolaget har fått in, omkring 93 miljoner kronor, ger en grundplåt till att bygga nya bostäder på orter där Laholmshem vill satsa. Det är på gång i Laholms tätort, Allarp, Knäred, Våxtorp och Veinge.

–Vi bygger minst lika många lägenheter som vi säljer. Vi vill inte ha ett mindre bolag. Kommunledningen använder Laholmshem som ett verktyg för att förnya bostadsbeståndet i kommunen, och då inte bara vid kusten, säger Stefan Lundström.

Affären ska godkännas av kommunfullmäktige i december. Tillträde är planerat till 1 februari 2017.

För hyresgästernaska försäljningen inte innebära några stora förändringar, uppger Laholmshem.

ANNONS

Bo bra fastighets i Halmstad AB grundades 1998 av ägaren Lars Andersson. Bostadsbolaget är verksamt i södra Halland och har ett bestånd av 82 lägenheter. I Laholm äger bolaget SE banken-huset på Stortorget.

ANNONS