Ny hyra. Hyresgästerna i Laholmshems cirka 1 500 lägenheter får en hyreshöjning på 0,45 procent om året de närmast två åren.
Ny hyra. Hyresgästerna i Laholmshems cirka 1 500 lägenheter får en hyreshöjning på 0,45 procent om året de närmast två åren.

Laholmshem höjer hyran med 24 kronor

Hyran för en genomsnittlig lägenhet hos Laholmshem höjs nästa år med 24 kronor i månaden. Hyreshöjningen i bostadsbolaget blir 0,45 procent per år de närmaste två åren.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan Laholms kommunala bostadsbolag och Hyresgästföreningen blev klara i går.

– Det är en bra uppgörelse som är trygg och stabil för hyresgästerna eftersom de vet sin hyra under en längre period framöver, säger David Hörgerud, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Den nya hyran gäller för Laholmshems omkring 1 500 lägenheter i kommunen från och med 1 januari 2017. Sedan blir det samma höjning 1 januari 2018.

– Höjningen ligger ganska precis på snittet för de andra uppgörelserna som redan har gjorts, säger David Hörgerud.

För en genomsnittslägenhet hos Laholmshem blir höjningen 24 kronor per månad.

–Det är en tredjedel av det vi har i kostnadsökningar, men räntan har gått ner och det kompenserar en del, säger Stefan Lundström, vd på Laholmshem.

ANNONS

–Vi har fått kompromissa på en nivå som vi tror kommer att gälla i södra Sverige i stort, säger fortsätter han.

Betydligt högrehöjningar väntar framöver i hyresrätter som ska renoveras och få en standardhöjning. Omkring 700 lägenheter runt om i kommunen står på tur de närmaste fem åren.

– Vi siktar på att göra bra lösningar för våra hyresgäster i samband med att vi renoverar. Det är mycket viktigare för oss än hyreshöjningen på 0,45 procent, säger Stefan Lundström.

Standardhöjning kan handla om åtgärder som helkaklat badrum, golvvärme, handdukstork, diskmaskin i köket, nya bänkskivor eller parkettgolv i stället för matta.

–Där det blir standardhöjningar mot i dag kommer hyreshöjningen hamna mellan 7 och 12 procent. I storstäderna har man tagit ut 45–50 procent, men det är det inte alls fråga om här, säger Stefan Lundström.

Åtgärderna ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

–Jag uppmanar våra hyresgäster att söka sig dit. Det ökar våra möjligheter att göra det bra. Vi har goda relationer till Hyresgästföreningen centralt, men det skulle behövas ett lokalt engagemang, säger Stefan Lundström.

Nästa vecka kommer Laholmshem offentliggöra en ny stor utförsäljning av lägenheter.

–Vi säljer för att kunna bygga nytt. Vi ska inte vara mycket mindre än vi är nu, för att få en effektiv förvaltning, säger Stefan Lundström.

ANNONS
ANNONS