Laholmsbukten befästes i skuggan av kalla kriget

Ingen hade räknat med att fienden skulle komma från väster och det svenska försvaret togs bokstavligen på sängen när nazityskland den 9 april 1940 invaderade Danmark och Norge.

ANNONS
|

Ockupationen av Danmark blev startskottet för utbyggnaden av den så kallade Per Albinlinjen – ett pärlband av befästningar utmed den skånska kusten med batteri Hälsingborg i Djuramossa strax öster om Viken som den enskilt största satsningen. Batteri Hälsingborg var med sina fyra 15-centimeterspjäser ett ”riktigt” kustartilleribatteri som behärskade norra inloppet till Öresund och även nådde näraliggande delar av Själland.

Några fortifikatoriska anläggningar av den kalibern har inte funnits i Halland, varken under eller efter and­ra världskriget fast man förberedde uppställningsplatser för 21-centimeters rörligt kustartilleri. Där­emot byggdes det ett stort antal betongvärn som bland annat var bestyckade med överblivna stridsvagnstorn eller 7,5-centimeters luftvärnspjäser.

ANNONS

De sista bunkrarna vid Laholmsbuktens stränder kom till så sent som på 1960-talet då kalla kriget fortfarande var isande. Fortet vid Kolonivägen innehöll en sjuochenhalva och mitt på Hökafältet fanns ett stridsvagnstorn kamouflerat under en liten stuga. Om kriget kom kunde försvaret förstärkas med ytterligare pjäser ur ett förråd i Skottorps samhälle.

Sista gången kanonerna sköt skarpt var vid en krigsförbandsövning en bit in på 1980-talet.

ANNONS