Gamla obebodda hus skulle kunna bli förverkligade landsbygdsdrömmar. Det tror Laholms kommun, som nu gör sin egen variant på Falkenbergs och Hyltes projekt ”Lev din dröm”.
Gamla obebodda hus skulle kunna bli förverkligade landsbygdsdrömmar. Det tror Laholms kommun, som nu gör sin egen variant på Falkenbergs och Hyltes projekt ”Lev din dröm”. Bild: Henrik Williamsson

Laholms kommun satsar på att ödehus ska bli bebodda igen

Kommunen har identifierat 400 obebodda hus på landsbygden och hoppas att några av dem ska leva upp igen.
– Vi vill få ägarna intresserade av att låta någon flytta in, säger landsbygdsutvecklare Reino Jacobsson.

ANNONS
LocationLaholm||

Falkenbergs kommun fick 2019 ett enormt genomslag för sitt projekt ”lev din dröm” när SVT:s Rapport visade ett inslag om en konstnär som köpt ett gammalt ödehus.

LÄS MER:Näringslivschefen: "Det ringer hela tiden"

I Falkenberg hade kommunen inventerat fram 1 300 tomma hus. Efter tv-inslaget blev landsbygdsutvecklarna nerringda.

Hylte startade ett liknande koncept i år. Och nu ligger även Laholms kommun i startgroparna.

– Vi har inte så stora resurser som Falkenberg hade. Men vi gör en anpassad variant med en lite snävare gallring där vi bland annat sorterat bort fritidshus. Vi har identifierat runt 400 fastighetsägare som har obebodda bostadshus, säger Reino Jacobsson.

Obebodda hus kan vara chans att förverkliga dröm

I Laholm har man fokuserat på ödehus som inte ligger vid kusten eller i Laholms tätort. Just nu håller landsbygdsutvecklaren på att ta fram ett utskick som ska gå till dessa fastighetsägare.

ANNONS

– Vi vill få ägarna intresserade av att sälja eller hyra ut sin fastighet så att någon annan kan få leva sin dröm där, säger Reino Jacobsson.

Den enes skräp, den andres skatt, lyder ett talesätt.

– Jag har förstått från Falkenberg och Hylte att det ofta hänger upp sig på att fastighetsägaren tycker ”inte finns det väl någon som vill ha det här? Inte en ruta är ju hel”. De ser alla problemen, medan den som har en dröm i stället kan se möjligheterna, säger Reino Jacobsson.

Kommunen tänker också försöka peka på goda exempel.

– För att skapa inspiration vill vi göra små filmer med cirka tio personer som förverkligat sin dröm på landsbygden. Där fokuserar vi på dem som har verksamhet. Landsbygdsutvecklingen ligger under vår näringslivsenhet och vi vill gärna ha ett näringslivsperspektiv, säger Reino Jacobsson.

”Ett sätt att lyfta landsbygden”

Utskicken och några av filmpresentationerna vill han ha fram innan vintern. Målet är att sätta ägare och intressenter i kontakt med varandra. Kommunen ska dock inte agera mäklare.

Vad har ni för målsättningar?

– Svarar tio procent på utskicket är det bra. Om hälften av dem lägger ut fastigheter till försäljning är det bra. Kunde fem, tio personer flytta in hade det varit värt insatsen. Man ska inte skruva upp förväntningarna, med det här är ett sätt att lyfta landsbygden och den goda livskvalitet man kan få där.

ANNONS

LÄS MER:Satsning på obebodda hus tar fart – nu börjar kartläggningen

LÄS MER:Halländska ödehus dyker upp i ny Youtube-serie

LÄS MER:Laholms kommun river ödegårdar på landet

ANNONS