Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christel Sundberg är socialchef i Laholm. Bild: Jonatan Gernes
Christel Sundberg är socialchef i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Laholms kommun Ivo-anmäler sig själv

Laholms kommun har anmält sig själv till IVO, för att få veta vem som ska ta ansvar för en inflyttad person som behöver stöd enligt LSS.

– Jag har jobbat med det här långt innan LSS-lagstiftningen ens kom och jag undrar hur vi ska agera. Detta är något jag aldrig varit med om innan, säger socialchef Christel Sundberg.

Bakgrunden är en person som kommer från en annan kommun och har blivit sambo med en person som bor i en servicebostad i Laholm. Så långt är inget konstigt.

– Man får bli sambo, det brukar bidra till att personen får mer stöd av sin partner och mår bättre så det är inget konstigt, säger Sundberg.

Men andra frågeställningar dyker upp. Personen som flyttat in har nämligen en egen bostad med stöd av LSS i sin hemkommun och är därför i behov av insats själv. Personalen står redo att ge stöd, men det finns inget beslut om insats till personen.

– Det blir väldigt komplicerat, man får inte de insatser man behöver. Det kan finnas en god man i hemkommunen men vi har inga kontaktuppgifter. God man och anhöriga kanske inte vet var den enskilde befinner sig.

– Vi har gjort flera orosanmälningar men inte fått den respons som vi har förväntat oss för att föra dialogen vidare som vi tycker att man borde göra.

Därför har man nu bestämt sig för att låta Ivo pröva ärendet. Är det hemkommunens ansvar att försöka flytta över insatsen, eller är det ett fall som Laholms kommun ska ta över utan inblandning av hemkommunen?

Christel Sundberg menar att det är svår situation med många delar eftersom LSS är en insats man ansöker om själv att man behöver, oftast genom en god man.

– Det blir väldigt komplicerat, man får inte de insatser man behöver. Personalen på boendet ser att det behövs en insats, men personen har inget sådant beslut i Laholm. Det kan finnas en god man i hemkommunen men vi har inga kontaktuppgifter. Den gode mannen kanske inte vet var den enskilde befinner sig ens.

Men har ni inte fått några svar när ni anmält oro till hemkommunen?

– Vi har gjort flera orosanmälningar men inte fått den respons som vi har förväntat oss för att föra dialogen vidare som vi tycker att man borde göra. Vi tänker att IVO ska granska hemkommunen, vad den andra kommunen har gjort eller inte gjort. Se över vilka insatser personen haft där och se hur kommunen har säkerställt hur personen mår. Om det nu är aktuellt att flytta till Laholm, så bör man få hjälp att se om man har rätt att få insats även här, säger Christel Sundberg.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här