Kristoffer Dehlin, ekonomichef i Laholms kommun.
Kristoffer Dehlin, ekonomichef i Laholms kommun. Bild: Henrik Williamsson

Laholms kommun får bakläxa

Kommunrevisionen vill se att bristerna som framkom i en granskning för fyra år sedan åtgärdas.

ANNONS
LocationLaholm||

Revisorerna i Laholms kommun har gett revisions- och konsultföretaget EY i uppdrag att genomföra en uppföljning av en granskning som genomfördes revisionsåret 2017.

I uppföljningen framgår det att Laholms kommun fortfarande inte har tydliggjort i ägardirektiven vilka styrande dokument som bolagen Laholmshem AB samt dotterbolagen Kommunfastigheter AB och Fastighets AB Klarabäck i Laholm ska följa. Kommunen har inte heller följt upp och säkerställt att bolagen arbetar efter de styrande dokumenten.

– Vi drog faktiskt igång arbetet redan förra våren med sedan kom coronapandemin och satte käppar i hjulet för våra ambitioner. Samtidigt som pandemin kom avsattes även Laholmshems vd Stefan Lundström vilket ledde till omständigheter som gjorde att vi var tvungna att ägna oss åt andra saker, säger Kristoffer Dehlin, ekonomichef på Laholms kommun.

ANNONS

Men den ursprungliga granskningen genomfördes ju 2017. Är det rimligt att det ska ta tre år innan bristerna åtgärdas?

– Ja, det kan låta länge men först ska vi svara på granskningen och sedan ska vi sätta oss in i vad vi ska göra och hur vi ska utföra arbetet. Det tar längre tid än vad man tror. Nu kommer vi dock dra igång arbetet på allvar igen. Och som sagt, hade inte coronapandemin kommit i vägen hade vi varit klara förra året.

Kommunrevisionen lyfter dock fram att Laholms kommun och bolaget numera uppger sig ha en väl fungerande dialog.

– Den löpande delen fungerar väl och nu går vi vidare med översynen av reglementet, säger Kristoffer Dehlin.

ANNONS