Laholmare misstänkta för rån nekar till brott

De misstänkta för yxrånet mot Hotell Strandbaden i Falkenberg, fyra män från Laholm och Båstad, nekar till inblandning. Men vid de inledande häktningsförhandlingarna gick tingsrätten på åklagarens linje om tillräckliga misstankar.

ANNONS

De fyra männen begärdes på fredagen häktade, misstänkta för yxrånet på hotellet Falkenberg Strandbad i januari. Tre av de fyra är dömda för brott tidigare. Häktningsförhandlingen pågick in på fredagskvällen, men i vart fall vid de två inledande förhandlingarna vann åklagaren gehör: De blev häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt rån.

Brottsrubriceringen är därmed skärpt i förhållande till de inledande polisuppgifterna, då det först talades om rån, inte grovt rån. Men uppenbarligen bedömer åklagaren att våldet, hotet mot de anställda och rånets omfattning gör att brottet ska bedömas som grovt rån. I så fall rör det sig i princip om lägsta fängelsestraff på fyra år vid fällande dom.

ANNONS

De övriga häktningsförhandlingarna var ännu inte klara på fredagskvällen, så HP kunde inte ta del av resultatet.

Men åtminstone tre av de misstänkta, sannolikt även den fjärde, nekar till inblandning.

– Därför motsätter han sig häktning, förklarade advokat Lars-Olof Lindgren som företräder en misstänkt 27-åring.

Tidigare i veckan greps de fyra personerna, misstänkta för delaktighet i rånet den 8 januari där tre kassaskåp stals medan tre ur personalen hölls bundna.

De misstänkta är mellan 18 och 30 år gamla. Två av männen är hemmahörande i Båstad, de andra två är bosatta i Laholm. Tre av de fyra är tidigare dömda för olika brott. Bland domarna finns bland annat två grova stölder, en grov misshandel och två fall av övergrepp i rättssak.

De två männen från Laholm är de som misstänks ligga bakom de grövre brotten.

En 20-årig man, som polisen plockade upp i ett samhälle söder om Laholm, har tidigare utmärkt sig med att dömas för att ha hotat en polis i tjänst. Mannen ska aktivt ha sökt konflikt med en polispatrull på Skottegränd 2011 och hotat att misshandla och döda en polis. Under 2013 dömdes 20-åringen för att ha försökt avvika från kriminalvårdens försorg i samband med en huvudförhandling i Halmstad tingsrätt, det hela utvecklade sig till en brottningsmatch och mannen dömdes senare för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

ANNONS

27-åringen som hämtades i Laholm, är dömd för stöld, häleri, övergrepp i rättssak och grov misshandel. Våldet i den grova misshandeln utfördes mot ett offer som oprovocerat fick ta emot ett tiotal sparkar i huvudet och ansiktet när denne redan hade slagits till marken. Domen i brottet föll 2011 och tingsrätten ansåg att det var ett farligt våld, samtidigt vittnade offret att denne trodde att han skulle dö av den aggressiva behandlingen. 27-åringen har även dömts tillsammans med en inbrottsliga som härjade i Laholm för något år sedan.

Polisutredningen kring yxrånet omges, som brukligt, av sekretess och det är ytterst lite som kommit fram om hur bevisläget ser ut. Polisen har genomfört husrannsakan hos de misstänkta, men inte heller resultaten därifrån är kända.

Hur stort blev bytet?

– Nej, jag svarar inte på några frågor om detaljer i utredningen, säger åklagare Klas Lundgren.

Åklagaren har nu i en första omgång två veckor på sig att fullfölja utredningen. Men sannolikt kommer häktningstiderna att behöva förlängas i väntan på att utredningen blir klar och eventuellt åtal väcks.

ANNONS

Utöver det grova rånet är en av de häktade också misstänkt för grovt penningtvättsbrott, men det är oklart om detta har något samband med misstankarna om det grova rånet.

Avspärrat. Receptionen på Falkenbergs Strandbad spärrades av för teknisk undersökning söndagen efter rånet, men hotellverksamheten pågick som vanligt.

Fakta: Yxrånet

Natten till den 8 januari gick flera rånare, utrustade med yxa och kofot, in på Strandbaden i Falkenberg. De band fast tre ur personalen med buntband och lämnade hotellet med tre kassaskåp, som innehöll kontanter till ett okänt belopp.

Även om polisen inledningsvis hade brist på tydliga vittnesiakttagelser, så uttryckte man rätt snart en optimism om att komma framåt i utredningen.

De fyra misstänkta greps och anhölls på morgonen den 1 februari.

ANNONS