Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt rätten i Alingsås är det inte tillfullo bevisat att de två åtalade männen var de som kom över 235 093 kronor i kontanter från Systembolagets kassaskåp i Markaryd. En nämndeman ville dock att laholmaren skulle få ett års fängelse för sin inblandning och att den andra sju år i fängelse. Bild: Polisen
Enligt rätten i Alingsås är det inte tillfullo bevisat att de två åtalade männen var de som kom över 235 093 kronor i kontanter från Systembolagets kassaskåp i Markaryd. En nämndeman ville dock att laholmaren skulle få ett års fängelse för sin inblandning och att den andra sju år i fängelse. Bild: Polisen

Laholmare frias av rätten för åtal kopplat till rånliga

Den 23-åriga laholmaren var frihetsberövad från augusti fram till sista rättegångsdagen. Han åtalades för fyra grova stölder kopplat till rånligan men frias nu helt av rätten.

Rånligan har härletts till rån och kassaskåpsstölder från våren 2019 fram till sommaren 2020. Det var stölder koncentrerade runt ett par orter där de två åtalade bott samt på Öland. Den 23-årige laholmaren åtalades för fyra grova stölder där åklagaren menat att han varit delaktig. 23-åringen har i utredningen presenterats som en "ersättare" när ligan varit en man kort. Kamraten åtalades för än mer brottslighet.

Två personer, som i den omfattande utredningen som lades fram, har sett som betydande gärningspersoner men kunde inte åtalas då de lyckats undanhålla sig från polisen och utredningen som sådan. Ligan har kunnat bindas samman av kläder på övervakningskameror, att de använt stulna Audi-bilar och riktat in sig på kassaskåp. Men även fler personer än de två som undanhållit sig ska ha varit delaktiga i ligan.

Inte tillräckliga bevis

Tingsrätten i Alingsås har haft målet för prövning och menar att det är en försvårande omständighet att flera av huvudpersonerna inte är medåtalade.

Uppgifter om bilar som skickats av den andra åtalade på sociala medier, informationssökningar om där brott har begåtts och instruktionsvideor om ”hur man inte bör göra vid en rättegång” avfärdas av rätten som kringliggande indicier.

Gällande de belopp med kontanter som hittas hos de två åtalade, runt 10 000 hos laholmaren och 97 000 i bilen hos den medåtalade. Menar rätten att de inte är sanningsenliga om men menar att de inte knyter dem till de aktuella brotten.

Inte heller att 23-åringens mobiltelefon kopplas upp med blåtand den aktuella dagen för ett brott till den stulna bilen som används vid stölden är tillräckligt för ett fällande anser rätten.

Den huvudåtalade fälls enbart för förberedelse till stöld och frias för resten, han får dagsböter och en villkorlig dom.

Nämndeman vill ha fällande dom

En nämndeman var dock av annan åsikt. Han ansåg att den huvudåtalade skulle fällas på samtliga punkter som han åtalas för och för det få sju års fängelse. För laholmarens del ansåg nämndemannen att åtalet var styrkt helt på tre av fyra grova stölder och ville att han skulle få ett års fängelse.

23-åringen är åtalad i ett annat mål, där han misstänks ha försökt köra på en polis, men förhandlingen har skjutits upp till i mars då han uppgav sig vara sjuk vid första förhandlingstillfället.

LÄS MER: Laholmare riskerar fängelsestraff för flera grova stölder

LÄS MER: Rånliga fick stulen bil tagen av polis – stal den på nytt

LÄS MER: 31-åring i rånliga sitter häktad en månad till

LÄS MER: 24-åring i rånligan blev häktad i sin frånvaro

LÄS MER: Personer i rånliga pekas ut för nya grova brott

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!