Lyckligare tider var det när bilden på förskolebarnen i Ränneslöv togs. I nuvarande pandemitid har Laholms kommun svårt att hålla förskoleverksamheten i gång och tvingas vädja till familjerna att hålla barnen hemma så mycket det går.
Lyckligare tider var det när bilden på förskolebarnen i Ränneslöv togs. I nuvarande pandemitid har Laholms kommun svårt att hålla förskoleverksamheten i gång och tvingas vädja till familjerna att hålla barnen hemma så mycket det går. Bild: Henrik Williamsson

Laholm vädjar att fler ska hålla förskolebarnen hemma

Det råder covid-kris i Laholms förskolor. Nu vädjar kommunen till alla föräldrar att hålla barnen hemma.
– Det tråkigaste jag varit med om i hela mitt yrkesverksamma liv, säger förskolechef Jan Abrahamsson.

ANNONS
LocationLaholm||

I december skrev HP en artikel om att Laholms kommun vädjade till familjer med så kallade 15-timmarsbarn att hålla dem hemma från förskolan.

Anledningen var den höga sjukfrånvaron bland personalen.

– Den artikeln hade du i stort sett kunnat kopiera nu, säger Laholms förskolechef Jan Abrahamsson.

LÄS MER:Kommunen vädjar – låt barn i förskolan stanna hemma

Situationen har förvärrats

Skillnaden är att läget nu blivit ännu värre än då. I fredags gick kommunen ut via skolplattformen V-klass och vädjade till alla föräldrar med barn i förskola.

– Vi har vänt oss till föräldrar på olika enskilda förskolor tidigare. Men nu kände jag att det här är så utbrett att det var lika bra att gå ut med en allmän vädjan, säger förskolechefen.

ANNONS

”Vi har varit på gränsen till att behöva stänga”, berättar Jan Abrahamsson på kommunens hemsida.

– Det är mycket personal borta. Och det handlar inte bara om covid-19. Man ska ju stanna hemma bara man hostar. Dessutom har det här med familjekarantän tillkommit, säger förskolechefen till HP.

Stor oro att frånvaron ska slå till

Svårigheten att få tag på vikarier och sjukfrånvarons oförutsägbarhet beskriver han som de värsta problemen. Personalsituationen på en förskola kan gå från bra till förtvivlad från en dag till en annan.

– Det här är det tråkigaste jag har varit med om i hela mitt yrkesverksamma liv. Personalen sliter hårt. De gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har, men man har hela tiden i bakhuvudet att på måndag kan det vara många borta här på min förskola, säger Jan Abrahamsson och fortsätter:

– Likadant är det för rektorerna. När de öppnar sina telefoner på måndagsmorgonen är de livrädda att det ska vara ett utbrott och att folk ska vara hemma.

En riktad vädjan till föräldrar i Våxtorp har tidigare gett ett bra gensvar med ett minskat antal barn i förskolan. Vilken effekt fredagens uppmaning gav är inte känt ännu.

– Vi hoppas att påsklovet (som börjar nästa vecka, red:s anm) gör att sjukdomarna minskar och att vi får ett bättre läge efter det. Men det är helt omöjligt att veta, säger Jan Abrahamsson.

ANNONS
ANNONS